10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση

10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές επιδιώκει να αξιοποιήσει η χώρα βγαίνοντας και πάλι για δανεισμό, 4η φορά μέσα σε ένα εξάμηνο.

Άνοιξε και πάλι του “βιβλίο” προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Σημειώνεται ότι η  πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%. Το δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο  στην ιστορία (μόλις 0,8%) και προσφορές – ρεκόρ 31 δισ. (διαχρονικά τις μεγαλύτερες για ελληνικό κρατικό τίτλο). Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,807%  και το κουπόνι στο 0,75%.

Έτσι στόχος τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αντληθούν περί τα 2 δισ ευρώ, και ανάλογα με τα δεδομένα ίσως και 2,5 δις. Η πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα κινηθεί στο επίπεδο του 0,90% ενώ υπάρχει αισιοδοξία για μεγάλη υπερκάλυψη. Ανάδοχος της νέας έκδοσης είναι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί  BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe SE, HSBC, JP Morgan και Nomura.

Κύριο όπλο στη νέα έξοδο πέρα από τις προβλέψεις για ανάκαμψη αλλά και τις καταγραφές μειωμένη του αναμενομένου ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι το ότι η ΕΚΤ συνεχίζει δυναμικά τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα