ΑΑΔΕ: “Αναχώματα” στη φοροδιαφυγή με τη σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Το χρονοδιάγραμμα

ΑΑΔΕ: “Αναχώματα” στη φοροδιαφυγή με τη σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Το χρονοδιάγραμμα
Πληρωμή με POS (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ.

“Αναχώματα” στη φοροδιαφυγή, που ειδικά σε τομείς, όπως η εστίαση, εν όψει και καλοκαιριού, έχει αυξημένες “επιδόσεις” επιδιώκει να βάλει η ΑΑΔΕ με τη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς.

Άλλωστε, με βάση την εμπειρία, διαπιστώνεται ότι η πληρωμή με κάρτα δε σημαίνει ότι πάντα υπάρχει και καταγραφή, παράλληλα, στη φορολογική διοίκηση του εσόδου.

Συγκεκριμένα, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών, ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος, ενώ “σβήνουν” παραγγελίες και δελτία παραγγελίας, χωρίς να καταγράφουν έσοδα στην φορολογική μνήμη της ταμειακής.

“Η νέα άμυνα”

Πλέον, με τη διασύνδεση και τις νέες ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ), η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή. Επίσης, όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Να σημειωθεί ότι οι νέες ταμειακές (ΦΗΜ) αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Επίσης διασφαλίζουν, ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, εκδίδουν απόδειξη, που εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καθώς καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Χρηματοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται, δε, υποβολή αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους.

Το χρονοδιάγραμμα

Έτσι, με την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, ετά τις συνεχείς αναβολές, η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις:

  • μέχρι το τέλος Ιουνίου για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και
  • μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα

Να σημειωθεί ότι στο όλο σχέδιο εντάσσεται και η τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ, αλλά και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα