Αδήλωτα τετραγωνικά: Επί τάπητος νέα ρύθμιση – Στόχος μια μόνιμη λύση

Αδήλωτα τετραγωνικά: Επί τάπητος νέα ρύθμιση – Στόχος μια μόνιμη λύση
Σπίτια στην Αθήνα ISTOCK

Μια σταθερή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά που θα διασφαλίζει αφενός πόρους στους δήμους κι αφετέρου θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να λύσουν εκκρεμότητες όπως πχ τα αδήλωτα τετραγωνικά επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Πρώτη συνάντηση έχουν σήμερα εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ για όλο το φάσμα των οικονομικών πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά, αναμένεται να τεθεί, επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αλλά και των οφειλών τρίτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου εμπεριέχονται και τα ζητήματα του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, των αδήλωτων τετραγωνικών, των συσσωρευμένων χρεών από κλήσεις, των χρεών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (δημοτικά τέλη) κτλ. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να βρεθούν μόνιμες λύσεις ώστε να τακτοποιηθούν οφειλές, αλλά και παράλληλα να μην απειληθεί η κουλτούρα πληρωμών μέσα από την καλλιέργεια προσδοκίας συνεχών ρυθμίσεων.

Ουσιαστικά αναζητείται μια χρυσή τομή που θα ανοίξει μια “κάνουλα” σταθερών εσόδων στους δήμους και θα κινητροδοτήσει τους πολίτες να τακτοποιήσουν εκκρεμότητές τους καθώς μάλιστα ήδη τρέχουν και σχετικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις στοιχείων. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στους «Πρωϊνούς Τύπους» στον Αντ1 το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Ωστόσο, τόνισε η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει υψηλότερα πρόστιμα για όσους καθυστέρησαν να τα δηλώσουν, έτσι ώστε να μην αδικηθούν οι συνεπείς πολίτες. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες στόχος είναι μέχρι το Πάσχα η μικτή αυτή επιτροπή Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Οικονομικών, ΚΕΔΕ να καταλήξει σε συμπεράσματα ώστε να προωθηθούν οι σχετικές λύσεις,

Η προηγούμενη ρύθμιση

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τα όσα ίσχυσαν στις προηγούμενες περιόδους οπότε και οι φορολογούμενοι μπορούσαν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλεπόταν «κούρεμα» στα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. Αντίθετα κατέβαλαν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ενεργοποίηση και πάλι της ρύθμισης θα διευκολυνθεί η αγορά και βέβαια πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν πολλές από τις υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις για τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους και πλέον θα μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή όποια άλλη πράξη επιθυμούν με τα ακίνητά τους. Επίσης και τα δημοτικά ταμεία θα δουν περαιτέρω έσοδα αλλά και μια εν γένει τακτοποίησης της κατάστασης με τις δομημένες επιφάνειες, ειδικά εάν εξορθολογιστούν τα πρόστιμα Σημειώνεται, ότι τα πρόσθετα ετήσια έσοδα των δήμων που προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν υπολογίζονται συνολικά σε 120 – 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σήμερα η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση των πραγματικά δομημένων τετραγωνικών κτλ συμπαρασύρει και τον ΕΝΦΙΑ κάτι που συχνά λειτουργεί ανασταλτικά. Σημειώνεται, επίσης, ότι με το τέλος της εκκαθάρισης των δηλώσεων οι δήμοι διαβιβάζουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ιδιοκτητών, που εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση.

Το ΤΑΠ

Επίσης στις εργασίες της μικτής επιτροπής αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναγκαιότητας της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβάσεις. Είναι άλλωστε κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις επενδύσεις σε ακίνητα, κάτι που αποτελεί μοχλό για την δυναμική πορεία της οικονομίας αλλά και την ενίσχυση των εσόδων του κράτους από τις μεταβιβάσεις κτλ.

Έτσι, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης. Στο φόντο αυτών των εξαγγελιών, όμως, η αγορά αναμένει ώστε να δει πότε θα γίνει το κρίσιμο αυτό βήμα, που θα την απαλλάξει από μεγάλες ταλαιπωρίες που κοστίζουν και φρενάρουν έργα.

Γιαυτό, εφόσον γίνει η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χαρακτηρίζεται ως μεγάλη τομή διευκόλυνσης για τους φορολογούμενους, ειδικά, στη σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα