Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις “φωτιά” σε τουριστικές περιοχές – Στο +200% η Μύκονος

Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις “φωτιά” σε τουριστικές περιοχές – Στο +200% η Μύκονος
Στιγμιότυπο από τη Μύκονο shutterstock

Δεν θα προκύψουν αυξήσεις  για τη μεγάλη πλειοψηφία και για τη μεσαία τάξη ανέφερε κατά την παρουσίαση των νέων αντικειμενικών αξιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με τρόπο διαφανή και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες». Αυτό ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που προσέθεσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από 6 δόσεις.

«Η αναπροσαρμογή γίνεται επισημοποιημένους εκτιμητές, διορθώνει αδικίες, διευρύνει  τη φορολογητέα  ύλη. Οι όποιες μεταβολές δε θα μεταφραστούν σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αφού οι συντελεστές θα προσαρμοστούν ανάλογα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Δε προκύψουν αυξήσεις  για τη μεγάλη πλειοψηφία και για τη μεσαία τάξη Θα επιβαρυνθούν περιοχές  όπου υποφορολγούνταν. Εξετάζουμε, μάλιστα,  περαιτέρω μείωση φορολόγησης ακίνητης περιουσίας σε συνέχεια  της μείωσης 22%, που  ήδη έχει γίνει.»

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών έρχονται επιβαρύνσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Μύκονο οι αυξήσεις σε κάποιες περιοχές θα είναι άνω του 200%.

«Ετσι για παράδειγμα από Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνο 1.200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά

Μεσοσταθμικά καταγράφεται αύξηση 8% σε 13.808 ζώνες όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων

Όπως, αναλυτικά, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος, στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες εστιάζονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.

Επίσης η όλη διαδικασία  βασίστηκε σε 4 άξονες:

1) Εκσυγχρονισμός και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου: από το δ’ τρίμηνο του 2019 προωθήθηκε μια σειρά νομοθετικών πράξεων

2) Χωρική επέκταση του αντικειμενικού συστήματος: πρωτοβουλία για την αύξηση της πληθυσμιακής αύξησης με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης και τη διόρθωση αδικιών. από 10.165 ζώνες στην επικράτεια, φτάσαμε σε πληθυυσμιακή κάλυψη 98% και στις 13.808 ζώνες, εκ των οποίων οι 165 αφορούν επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών και οι υπόλοιπες είναι νέες ζώνες.

3) Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και διαμόρφωση ψηφιακής πλατφόρμας.

4) Επικαιροποίηση των τιμών ζώνης: η αναπροσαρμογή ήταν αναγκαία για να συγκλίνουν οι αξίες με τις συνθήκες στην αγορά ακινήτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα