Airbnb: Αναβολή στα σχέδια για παρέμβαση – Οι τζίροι, οι αιτίες και οι πολιτικές κόντρες

Airbnb: Αναβολή στα σχέδια για παρέμβαση – Οι τζίροι, οι αιτίες και οι πολιτικές κόντρες
Σπίτια στην Αθήνα INTIME NEWS

Το ζήτημα των μισθώσεων τύπου Airbnb (βραχυχρόνιες μισθώσεις) αφορά άμεσα την αγορά ακινήτων, άπτεται του στεγαστικού ζητήματος, έχοντας σημαντικές προεκτάσεις σε θέματα ανταγωνισμού και φοροδιαφυγής.

Στο μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση την όποια παρέμβαση για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, παρά τα όσα είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηριστική η αναφορά του αναλυτικού ενημερωτικού σημειώματος που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε σημεία κριτικής για τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η ΔΕΘ.

Ετσι απαντώντας στην κριτική για το ότι δεν λαμβάνονται μέτρα μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων η κυβέρνηση σημειώνει ότι ναι, μεν, το θέμα αυτό εξετάζεται, ωστόσο τονίζεται ότι: “Οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι σίγουρα προσεκτικές επειδή η αγορά αυτή τα τελευταία χρόνια είχε και έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα. Μάλιστα υπάρχει και η σχετική τεκμηρίωση για την αναβολή των αποφάσεων.

“Μέχρι στιγμής κρίθηκε ότι μετά από δυο χρόνια πανδημίας, με τις αναταράξεις που δημιούργησε στον ευρύτερο κλάδο δεν θα ήταν σκόπιμη η άμεση λήψη μέτρων μέχρι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση σε πρώτη φάση θα ρυθμιστούν οι επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται από επενδυτές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό” αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του Υπ. Εργασίας.

Οι υποσχέσεις

Ωστόσο στα μέσα Αυγούστου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είχε “φωτογραφίσει” το σχεδιασμό παρέμβασης, που παρέπεμπε σε άλλη κατεύθυνση.

“Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα” σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε ότι “πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, “Δεν μπορεί, άλλωστε, το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης”, τόνισε επιμένοντας πως “δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb. Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας θέτοντας εμμέσως θέμα για το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

“Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, θα υπάρξει μεγάλη έμφαση για την προσέλκυση πολλαπλών χρήσεων. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί” είχε σημειώσε στα μέσα Αυγούστου και είχε πει ότι αυτό “συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας” είχε αναφέρει.

Τα οικονομικά μεγέθη

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την αγορά ακινήτων, άπτεται του στεγαστικού ζητήματος, έχοντας σημαντικές προεκτάσεις σε θέματα ανταγωνισμού και φοροδιαφυγής παραπέμπεται προς λύση στο μέλλον καθώς πλέον τα μεγέθη είναι μεγάλα, όπως και τα συμφέροντα, καθώς μάλιστα αναμένεται να προστεθεί ένα μεγάλο και ακριβό κτιριακό απόθεμα στην Ελληνική κτηματαγορά, ειδικά στο νότιο μέτωπο των Αθηνών. Και βέβαια ο ΄δίαυλος Airbnb” πυτοροδοτεί τις τιμές καθώς δίνει εναλλακτική σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι και πάλι με βάση αρθρογραφία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα τέλη του 2019, μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 12μηνο Ιούλιος 2018 – Μάιος 2019 τα έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ. Ενώ έρευνα της Grant Thornton ανεβάζει τον τζίρο σε 1,9 δις ευρώ, το 10% της τουριστικής δαπάνης.

Να σημειωθεί ότι οι τζίροι φέτος είναι αυξημένοι. Με βάση δε τηλεοπτικές αναφορές του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίκιλα. φέτος τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 (στοιχεία AirDNA).

Εκτόξευση στο κόστος για τη στέγη

Να σημειωθεί ότι όλη αυτή η συζήτηση έρχεται την ώρα, που τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση, ο δείκτης στην ομάδα “Στέγαση” κινήθηκε, με αυξητικό ρυθμο 31,4% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Ενδεικτικά, επίσης, τα όσα αναφέρει πρόσφατη ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση στοιχεία των ιστοσελίδων αναζήτησης κατοικίας, του Spitogatos.

“Ειδικότερα, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ». Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως στου Ζωγράφου, Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο” αναφέρει η ανάλυση του Spitogatos Insights.

“Κούρεμα” στο εισόδημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών στην Ε.Ε. που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμφανίζεται το 33,3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος φθάνει το 7,8%. Μάλιστα, μεταξύ ενοικιαστών αυτοί που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματος για στέγαση φθάνουν το 79,2% και στην Ε.Ε. το 21,1%. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το 2020, πριν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Στο, δε, το κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου, καθώς και τα κοινόχρηστα και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων.

Οι ξενοδόχοι

Βέβαια πέρα από το φλέγον στεγαστικό ζήτημα υπάρχει και η διάσταση που θέτει η ξενοδοχειακή κοινότητα και αφορά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες που προσφέρουν φιλοξενία σε μεγάλη κλίμακα, αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις που απαιτούνται από μια οργανωμένη μονάδα (π.χ προσωπικό, πυρασφάλεια, φορολογία κτλ) Ήδη, οι φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου θεωρούν ότι το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από εταιρείες που παίρνουν ολόκληρες πολυκατοικίες και τις μετατρέπουν σε καταλύμματα υπό το “κέλυφος” των μισθώσεων τύπου Airbnb, ζητώντας κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

“Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να εμφανίζονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου” τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος και σημείωσε ότι ήδη έχει αποσταλεί στην προεδρία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο πλέγμα προτάσεων προκειμένου, όπως είπε, “όχι μόνο να διορθωθεί το πλαίσιο, αλλά για συγκεκριμένα ζητήματα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις που κάνουν το υφιστάμενο πλαίσιο ανενεργό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στο όλο ζήτημα, πάντως, της στέγασης αναμένεται να αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, αυτό το Σαββατοκύριακό. Ήδη, μιλώντας στο πρόσφατο φεστιβάλ “Σπούτνικ” της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την ανάγκη δημόσιας παρέμβασης “για να ελεγχθεί αυτή η ιστορία, αυτό το ξέφραγο αμπέλι, όπως έχει γίνει το πράγμα, με το Airbnb. “Δεν αναφέρομαι εδώ σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής κι έχουν ένα εισόδημα.

Αναφέρομαι στο καθεστώς “άγριας Δύσης” που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, μεγάλων εταιρειών να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλάζοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Και μπορούμε να το σταματήσουμε” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα