Αυξάνεται η ζήτηση και οι τιμές για χώρους γραφείων στην Αθήνα και τα προάστια

Αυξάνεται η ζήτηση και οι τιμές για χώρους γραφείων στην Αθήνα και τα προάστια
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Ανοδική πορεία για την αγορά γραφειακών χώρων στην Αθήνα, με τον ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε στις τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2021 να ανέρχεται στο 3,2%.

Συνεχίζει να αναπτύσσεται στη χώρα η αγορά των γραφειακών χώρων μετά το πέρας της πανδημίας παρά τις αλλαγές που έφερε αυτή η εμπειρία στον εργασιακό χώρο αλλά και στους τρόπους εργασίας σε πολλούς κλάδους όπως το διαδεδομένο φαινόμενο πλέον της τηλεργασίας και των ψηφιακών νομάδων.

Η αγορά γραφείων στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 10% κατά την διάρκεια του 2021 ενώ έρευνες στην αγορά από εμπειρογνώμονες, δείχνουν ότι τουλάχιστον 80.000 τ.μ., εκμισθώθηκαν από ενδιαφερόμενους φορείς και εταιρείες.

Ο συνδυασμός της έλλειψης κατάλληλων ακινήτων για γραφειακούς χώρους που να πληρούν τις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις και τα κριτήρια βιωσιμότητας καθώς και η γενικότερα μειωμένη προσφορά ακινήτων στα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας παρά την άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 100.000 τετραγωνικά μέτρα γραφειακών χώρων θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η ανοδική πορεία της αγοράς γραφειακών χώρων φαίνεται χαρακτηριστικά και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 αύξηση τιμών για τα γραφεία των λεγόμενων υψηλών προδιαγραφών, της τάξεως του 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα ο ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε στις τιμές των γραφείων για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν στο 3,2% ενώ σε άλλες περιοχές όπως στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρισκόταν στο 0,9% ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο -0,6%.

Για την ίδια περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021, τα μισθώματα των γραφειακών χώρων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2,7% σε σχέση πάντα το προηγούμενο εξάμηνο.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα η αύξηση μισθωμάτων που σημειώθηκε για την ίδια περίοδο ήταν στο 1,4% το οποίο μεταφράζεται σε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,2%.

Συγκριτικά με το έτος 2015 όπου σημειώθηκε σοβαρή πτώση τιμών και αξιών γραφειακών χώρων, η άνοδος τιμών που σημειώθηκε, συνολικά έως το έτος 2020 βρισκόταν στο 14,4% το οποίο σε σχέση με τις τιμές των γραφειακών χώρων το 2010 ωστόσο βρισκόταν συγκριτικά, στο -18,8%.

Χαρακτηριστικά, γραφειακός χώρος 322 τετραγωνικών μέτρων σε πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας ενοικιάζεται στα 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή Κολωνακίου, γραφείο 90 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου ενοικιάζεται στα 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή της Ομόνοιας, σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας, γραφείο 160 τετραγωνικών μέτρων, 4ου ορόφου ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα νότια προάστια της Αθήνας, στην περιοχή της Γλυφάδας, γραφείο 180 τετραγωνικών μέτρων, δεύτερου ορόφου, ενοικιάζεται προς 28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στη Βούλα, νεόδμητο γραφείο 260 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου ενοικιάζεται για 19 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα επίσης δημοφιλή βόρεια προάστια για εταιρείες και επαγγελματικούς χώρους, γραφείο στη Νέα Ερυθραία, δευτέρου ορόφου, 80 τετραγωνικών ενοικιάζεται στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Μαρούσι γραφείο 1ου ορόφου, 90 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζεται στα 22.22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι τιμές πώλησης γραφειακών χώρων στην Αθήνα οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Στην Κηφισιά γραφείο 80 τετραγωνικών μέτρων δεύτερου ορόφου πωλείται για 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή στα 280.000 ευρώ.

Στο Νέο Ψυχικό γραφείο 700 τετραγωνικών, ισόγειο, 2 δωματίων, πωλείται στα 986 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, γραφείο 87 τετραγωνικών μέτρων, τρίτου ορόφου, επιπλωμένο, πωλείται στα 2.414 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δηλαδή στα 210.000 ευρώ.

Στους Αμπελόκηπους, γραφειακός χώρος 95 τετραγωνικών, 1ου ορόφου, 4 δωματίων, ενοικιάζεται στα 3,158 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα νότια προάστια της Αθήνας, στην Καλλιθέα, γραφείο 331 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου, πωλείται στα 1.057 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στην Γλυφάδα, γραφείο 140 τετραγωνικών, 2 δωματίων, 2ου ορόφου πωλείται στα 6.786 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα