Εκτίμηση ακινήτου με ένα κλικ από το Ελληνικό κτηματολόγιο

Εκτίμηση ακινήτου με ένα κλικ από το Ελληνικό κτηματολόγιο
Αθήνα Alexandros Michailidis / SOOC

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει στη χρήση της πλατφόρμας INSPIRE παρέχοντας πληροφορίες και πρόσβαση σε κτηματολογικά διαγράμματα, στην αξία ακινήτων, τις διαστάσεις τους κλπ.

Οι δυσκολίες που προκύπτουν για την ακριβή και φερέγγυα αποτύπωση των χαρακτηριστικών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, κυρίως εξαιτίας της συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων όπως το οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης ή και το υπουργείο εσωτερικών, το καθένα με τις δικές του λειτουργίες όπως την φορολόγηση, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, τα υποθηκοφυλάκεια κ.α. έχουν οδηγήσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες σε αδιέξοδο.

Για την επίλυση αυτών των δυσκολιών και την χρήση ενός αξιόπιστου μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την οικονομική αξία όλων των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει στη χρήση της πλατφόρμας INSPIRE η οποία καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποδομή χωρικών πληροφοριών παρέχοντας ήδη πληροφορίες και πρόσβαση σε κτηματολογικά διαγράμματα, στην αξία ακινήτων, τις διαστάσεις τους κλπ.

Σύντομα αναμένεται και η αναβάθμιση του Inspire σε μια αρκετά πιο υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμα με παραπάνω δυνατότητες όπως η παροχή ορθοφωτοχαρτών ενώ θα μπορούν να εισάγονται και δεδομένα όπως το ανάγλυφο του εδάφους, το υδρογραφικό δίκτυο, διευθύνσεις, τοπωνύμια, δασικοί χάρτες κ.α.

Η αναβάθμιση αυτή της πλατφόρμας θα δώσει την δυνατότητα του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών με μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιώντας τα γεωτεμάχια ως σημείο αναφοράς

Η διεύθυνση γεωχωρικών πληροφοριών του ελληνικού κτηματολογίου σημειώνει ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των πιο σημαντικών δεδομένων που αφορούν την αξία των ακινήτων όπως είναι τα γεωμετρικά στοιχεία του, τα επικουρικά, θεματικά κλπ. αλλά οι υποδομές και οι υπηρεσίες του δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι τώρα για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων αν και αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει και αλλάζει οδηγώντας προς την αξιοποίηση αυτής της υποδομής που διαθέτει η χώρα.

Η σημαντικότητα ενός εργαλείου εκτίμησης της αξίας ενός ακινήτου με ακρίβεια είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μεγάλη τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων όσο και σε επενδυτικά πλάνα, υποθήκες και στην δημοσιονομική πολιτική εφόσον η αξία ενός ακινήτου μέσω ενός και μόνο αριθμού μπορεί να δώσει την δυνατότητα της σύγκρισής του με ακρίβεια με άλλα αγαθά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα