Νεόδμητα ή παλαιότερα ακίνητα; Πού κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα σήμερα

Νεόδμητα ή παλαιότερα ακίνητα; Πού κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα σήμερα
Σπίτια στην Πάτρα ISTOCK

Οι τιμές νέων και παλαιών ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα. Πού οι τιμές είναι υψηλές και πού υπάρχουν σχετικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπειρογνωμόνων της αγοράς ακινήτων και έρευνες που διεξήχθησαν σε ολόκληρη τη χώρα με βάση αγορές και πωλήσεις ακινήτων, νεόδμητων και μη, η αγορά ακινήτων συνεχίζει την ανοδική πορεία που έχει χαράξει μετά το πέρας της εφαρμογής των πιο περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι όλο και αυξανόμενες κυρώσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχουν δημιουργήσει ένα μούδιασμα στην αγορά με την εκτόξευση των οικοδομικών υλικών να δημιουργεί κάποια κολλήματα στην οικοδομική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά η περιορισμένη προσφορά οικιστικών ακινήτων στις απαιτούμενες προδιαγραφές της σύγχρονης εποχής με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα οδηγεί σε σταθερή αύξηση των τιμών και κατ’ επέκταση αποτελεί ελκυστικό πόλο επενδυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Έρευνες δείχνουν ότι για νεόδμητα ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι εάν είναι χτισμένα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 11,4% το 2021 σε σχέση πάντα με το προηγούμενο έτος.

Για τα μη νεόδμητα ακίνητα ή αλλιώς παλαιά, δηλαδή αυτά που είναι άνω των πέντε ετών, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση τιμών της τάξεως του 9,8% σε σχέση με το 2021.

Πέρα από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας που είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η υπόλοιπη Ελλάδα με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα έχουν και αυτά ακολουθήσει την ίδια ανοδική πορεία με σαφώς τα πιο τουριστικά μέρη να κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στα μάτια των επενδυτών.

Το νησί της Σαντορίνης το οποίο ελκύει τεράστιο αριθμό τουριστών ετησίως και πλήθος επενδυτών έχει μέση τιμή νεόδμητων ακινήτων ακινήτων στα 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα λεγόμενα παλαιά ακίνητα η μέση τιμή βρίσκεται στα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Μύκονο που έχει καταστεί προορισμός παγκοσμίου ενδιαφέροντος η μέση τιμή ακινήτων για τα νεόδμητα ακίνητα βρίσκεται στα 7.250 ευρώ ανά τ.μ, ενώ για τα παλαιά ακίνητα η μέση τιμή βρίσκεται στα 6.500 ευρώ ανά τ.μ.

Στο νησί της Πάρου η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων ακινήτων φτάνει τα 3.450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρα ενώ σε ότι αφορά παλαιότερα ακίνητα του νησιού, η τιμή βρίσκεται στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.

Στην πρωτεύουσα της Κρήτης, το Ηράκλειο, οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων κινούνται στα 2.300 ευρώ ανά τ.μ, ενώ σε ότι αφορά τα παλαιά κτίρια η μέση τιμή πώλησης βρίσκεται στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ.

Σε μία από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, την Πάτρα, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων βρίσκεται στα 1.550 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα παλαιά ακίνητα οι τιμές κινούνται στα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην πόλη των Ιωαννίνων η μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ακίνητα βρίσκεται στα 2.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα λεγόμενα παλαιά ακίνητα η μέση τιμή βρίσκεται στα 950 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ιόνιο, το νησί της Κεφαλλονιάς σημειώνει μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων 2.600 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα παλαιά ακίνητα κινούνται στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθεί σε μέση τιμή νεόδμητων η Κέρκυρα στην οποία η μέση τιμή πώλησης είναι τα 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα παλαιά ακίνητα στο νησί βρίσκονται στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Λευκάδα σε ότι αφορά τα νεόδμητα κτίρια, η μέση τιμή πώλησης βρίσκεται στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα παλαιά ακίνητα στην Λευκάδα βρίσκονται στα 1.700 ευρώ ανά τ.μ.

Πιο προσεγγίσιμες τιμές ακινήτων εντοπίζονται στην πόλη της Κατερίνης με τις τιμές πώλησης νεόδμητων ακινήτων να βρίσκονται στα 1.175 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα παλαιά ακίνητα η μέση τιμή βρίσκεται στα 600 ευρώ ανά τ.μ.

Εξίσου προσεγγίσιμες τιμές πώλησης εντοπίζονται και στην Σπάρτη όπου τα νεόδμητα ακίνητα σημειώνουν μέση τιμή πώλησης 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα παλαιότερα ακίνητα η μέση τιμή βρίσκεται στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αν και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ξεδιπλωθεί ολοκληρωτικά ακόμα, εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η άνοδος της τηλεργασίας και των ψηφιακών νομάδων, οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες της χώρας και η αναβίωση των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες θα συνεχίσουν να οδηγούν τον τομέα των οικιστικών ακινήτων προς τα πάνω και στην υπόλοιπη Ελλάδα πέρα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα