Πώς κινούνται οι τιμές των κατοικιών στην τουριστική Κρήτη το 2022

Πώς κινούνται οι τιμές των κατοικιών στην τουριστική Κρήτη το 2022
Ακίνητα στην Κρήτη iStock

Ανοδική πορεία για τις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη το 2022. Ποιες περιοχές κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής πώλησης κατοικίας.

Σημαντική αύξηση σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων στην Κρήτη το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους καθώς η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, η επιστροφή ιδιοκτητών στην βραχυχρόνια μίσθωση και η για την ώρα αντοχή που δείχνει ο κλάδος στα τραντάγματα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης ωθούν τις τιμές στο νησί στα ύψη.

Το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας που αντιμετώπιζε μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που επιθυμούσαν να μετακομίσουν και να εργαστούν στο νησί είχε ελαττωθεί, μετά την έξαρση της πανδημίας, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων απέσυραν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ακίνητα τους εξαιτίας του περιορισμού της τουριστικής βιομηχανίας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο με την επανεκκίνηση της βιομηχανίας από το 2021 και την άρση των μέτρων το 2022 πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν και πάλι την βραχυχρόνια μίσθωση για τα ακίνητά τους κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την έλλειψη ακινήτων κατοικιών στο νησί και τον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω αυξημένου κόστους τους τελευταίους μήνες οδηγεί τις τιμές στα διαθέσιμα ακίνητα στα ύψη.

Συγκεκριμένα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο Νομό Χανίων σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων κατά 7,00% καθώς η μέση τιμή πώλησης το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν στα 1.694 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 άγγιξε τα 1.813 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Νομό Ρεθύμνου η μέση τιμή πώλησης από 1.413 ευρώ ανά τ.μ., έφτασε τα 1.524 ευρώ ανά τ.μ., κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 7,80%.

Στο Νομό Λασιθίου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 6,30% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους καθώς από 1.612 ευρώ ανά τ.μ., η μέση τιμή πώλησης άγγιξε τα 1.714 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ηράκλειο η μέση τιμή πώλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έφτασε τα 1.331 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 1.250 ευρώ του προηγούμενου έτους, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 6,50%.

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων κατοικιών στην Κρήτη, σημειώθηκε επίσης αύξηση των τιμών σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους με την εξαίρεση του Νομού Ρεθύμνου όπου σημειώθηκε μείωση της μέση τιμής ενοικίασης.

Συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 8,80% καθώς η μέση τιμή ενοικίασης από 6,56 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2021, έφτασε τα 7,14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στο Νομό Ρεθύμνου η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας σημείωσε μείωση κατά 2,70% καθώς από 8,22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέση τιμή για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έπεσε στα 8,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Νομό Λασιθίου η μέση τιμή ενοικίασης άγγιξε τα 6,82 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα 6,00 ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2021, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 13,70%.

Στο Ηράκλειο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 1,80% στη μέση τιμή ενοικίασης καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή βρισκόταν στα 7,37 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ φέτος το πρώτο τρίμηνο του 2022 έφτασε τα 7,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένες περιοχές την μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής πώλησης κατοικίας την σημείωσαν οι περιοχές του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, τα Χανιά, η περιοχή της Κισσάμου και ο Μακρύς Γιαλός Λασιθίου.

Οι περιοχές που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας στην Κρήτη είναι η Σητεία στο Νομό Λασιθίου, η Νέα Αλικαρνασσός στο Νομό Ηρακλείου, η Χερσόνησος Ηρακλείου και το Ακρωτήρι του Νομού Χανίων.

Χαρακτηριστικά, διαμέρισμα στο κέντρο των Χανίων, 92 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, δευτέρου ορόφου, πωλείται στα 2.120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Ρέθυμνο διαμέρισμα 45 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Ηράκλειο στο κέντρο της πόλης, διαμέρισμα 198 τ.μ., έκτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων πωλείται στα 2.020 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Σητεία Λασιθίου στο κέντρο, γκαρσονιέρα 50 τ.μ., επιπλωμένη, ενός υπνοδωματίου, δευτέρου ορόφου, ενοικιάζεται στα 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα