Ακρίβεια: Έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου - Έρχονται μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Κρίσιμη παράμετρος είναι η στήριξη της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας, τα οποία πέρα απο τα νοικοκυριά, αντιμετωπίζουν το ενεργειακό ζήτημα σε ένταση.

Το ενδεχόμενο νέων πρόσθετων μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξετάζει κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει επί τάπητος τα ζητήματα των αυξήσεων σε επιδόματα θέρμανσης αλλά και το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ενεργειακών προϊόντων Μια άλλη κρίσιμη παράμετρο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι το πως θα στηριχθεί η ελληνική μεταποίηση που αντιμετωπίζει πολύ υψηλά κόστη ενέργειας και έτσι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40-50%, καθώς ήδη το πρώτο κύμα στήριξης που ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες φαντάζει ελλειμματικό. Άλλωστε βασίστηκε σε τιμές που πλέον είναι πολύ πιο χαμηλές από τις σημερινές αλλά και τις εκτιμώμενες για το άμεσο μέλλον.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η επιδότηση θα ανέβει στα 40-45 ευρώ/MWh από 30 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα το μηνιαίο όφελος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου να φτάνει στα 14- 15 ευρώ αντί για 9 ευρώ ανά λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει έκπτωση στα τιμολόγια της, η οποία διαμορφώνεται σε 30% ως τις 300 kWh και φτάνει ως το 40% για κατανάλωση από 300 ως 600 kWh. Έτσι το συνολικό ποσό, μόνο για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει, πλέον, στα 280 με 300 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα σε διαδικασία ετοιμασίας είναι και το σχέδιο για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Το κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατ. Ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, η επιδότηση φυσικού αερίου- η οποία προβλέφθηκε με σχετική τροπολογία- θα τεθεί υπό την “ομπρέλα” του επιδόματος θέρμανσης, που θα έχει αυξημένα (20-30%) εισοδηματικά όρια έτσι ώστε να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Στο δεύτερο σενάριο, η επιδότηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ακριβώς ισχύει για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είτε των πολυκατοικιών για τη θέρμανση είτε και των οικιακών καταναλωτών.

Την Παρασκευή (08/10) στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φυσικό αέριο
SHARE: