Alpha Bank: 8 δισ. νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία

Alpha Bank: 8 δισ. νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία
Υποκατάστημα της Alpha Bank Eurokinissi

Τα κεφάλαια της Αύξησης Κεφαλαίου που ξεκινά στις 28 Ιουνίου θα χρηματοδοτήσουν τις καθαρές χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις 1,7 δισ. ευρώ προς την ναυτιλία και 1,3 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά.

Την πρόθεσή της να διαδραματίσει, μέσω της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, χορηγώντας το 25% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα το καλύτερο και πιο κερδοφόρο κομμάτι των συγκεκριμένων δανείων, ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank.

Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα αξιοποιηθούν για την αύξηση των καθαρών χορηγήσεων, την ανάπτυξη της τράπεζας και την τόνωση της κερδοφορίας της τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι το 2024 η τράπεζα να παράξει καθαρά κέρδη τουλάχιστον 610 εκατ. ευρώ. Ενισχυτικά στην κερδοφορία θα συμβάλει από το 2022 η μείωση των προβλέψεων, δεδομένου του στρατηγικού σχεδιασμού μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει ανακοινώσει η τράπεζα.

Στόχος του Ομίλου όπως τόνισαν σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Γιάννης Εμίρης, ο διευθυντής του IR Δημήτρης Κωστόπουλος και ο επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος, είναι να διαχειριστεί το 25% από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, χορηγώντας τα επόμενα χρόνια καθαρά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις (μεγάλες, μικρές και μεσαίες), 1,7 δισ. ευρώ προς την ναυτιλία και 1,3 δισ. ευρώ που νοικοκυριά και ιδιώτες.

Σύμφωνα με την διοίκηση το 70% των δανείων του RRF θα δοθεί από τις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο είναι κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν από τους υπερεθνικούς οργανισμούς (15%), 11% από κεφαλαιαγορές και ένα 5% από διεθνείς τράπεζες.

28 Ιουνίου ξεκινά η ΑΜΚ

Σε ότι αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bankύψους 800 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου με το άνοιγμα του book building για τους ξένους επενδυτές και τη δημόσια προσφορά για το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Κύκλοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι κατά την διάρκεια των δεκάδων επαφών που έχουν τις τελευταίες ημέρες με τους επενδυτές εισπράττουν ιδιαίτερα θετικά μηνύματα γεγονός που μεταφράζεται σε ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

«Είναι γεγονός πως η ανακοίνωση της ΑΜΚ ξάφνιασε. Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα το αφήγημα ήταν εστιασμένο στα ‘κόκκινα’ δάνεια και ως εκ τούτου εμείς λέμε πως δεν χρειαζόμαστε κεφάλαια για τη διαχείρισή τους και την μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό. Το στοίχημα για εμάς ήταν να γυρίσουμε σελίδα και πραγματικά να εστιάσουμε τη συζήτηση στην ανάπτυξη, την κερδοφορία και στο πότε θα έρθει αυτή» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ως προς το ύψος της αύξησης, τα στελέχη της Αlpha Bank ξεκαθαρίζουν ότι τα 800 εκατ. ευρώ προορίζονται και είναι μετρημένα για να εξυπηρετήσουν τις καθαρές χορηγήσεις που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα τα επόμενα χρόνια, πόσω μάλλον ενόψει των δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας

Τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί ιδιαίτερα υψηλά το δεύτερο 6μηνο του 2021 και η χρονιά θα κλείσει με αύξηση άνω του 4,5%, ενώ επεσήμαναν ότι η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει τις κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, μεταξύ των οποίων προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωση του δικτύου των καταστημάτων της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα