Ανακάλεσε ο Γεωργιάδης για την έκπτωση ενοικίου – Θα ισχύσει μέχρι το τέλος Ιουνίου

Ανακάλεσε ο Γεωργιάδης για την έκπτωση ενοικίου – Θα ισχύσει μέχρι το τέλος Ιουνίου
Ακίνητα Eurokinissi

Ανακάλεσε την δήλωσή του για συνέχιση της έκπτωσης ενοικίου ο υπουργός Ανάπτυξης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα ισχύσει το πολύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Την δήλωση του για συνέχιση της έκπτωσης ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους ως το τέλος τους χρόνου, ανακάλεσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/05) ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος, ωστόσο, χθες (13/05) μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε δώσει ελπίδες στους ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων καθώς μίλησε για ρύθμιση του θέματος των ενοικίων. Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Λίγες ώρες αργότερα στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε στροφή 180 μοιρών.

«Δεν είναι τόσο απλό» ξεκίνησε να λέει απαντώντας στο σχετικό ερώτημα. Ο Υπουργός ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας και τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η έκπτωση του ενοικίου θα ισχύσει το πολύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Τροχάδην για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών

Μετά από μια οργισμένη ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ που τόνιζε ότι οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν εισπράττουν το 60% του ενοικίου δεν είχαν κανένα μέτρο ελάφρυνσης, πλέον το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει την διαδικασία για την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την ελάφρυνση να εμφανίζεται στα φετινά εισοδήματα ως έκπτωση αντί αναλογική μείωση από τα εισοδήματα από ακίνητα το 2021.

Οι λύσεις που εξετάζονται για να ισοσκελίσουν ένα μέρος από την ζημιά των ιδιοκτητών είναι η μείωση του ποσού που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση από εκμετάλλευση ακινήτων που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2019. 

Ένα ακόμη πιο σταθερό μέτρο είναι να μειωθεί αναλογικά ο ΕΝΦΙΑ του 2020 για το 75% της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών. Επίσης στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση της έκπτωσης από το 5% στο 10% για τις δαπάνες που γίνονται για αισθητική ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα