Χαρδούβελης: Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες με την τρόικα

Στιγμιότυο από την συνεδριάση του Eurogroup την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)
Στιγμιότυο από την συνεδριάση του Eurogroup την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) EUROKINISSI

"Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές. Έχουμε επιταχύνει το έργο μας. Το γεγονός ότι θα συναντηθούμε αύριο μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο και έχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά μέτρα", λέει ο Γκίκας Χαρδούβελης

Οι συνομιλίες με την τρόικα αρχίζουν την Τρίτη στο Παρίσι εν μέσω συνεχών συσκέψεων, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν βάζει «κόκκινες γραμμές» και προσέρχεται έτοιμη να συζητήσει εφ' όλης της ύλης για το μνημόνιο.

Σημειώνει ωστόσο πως στο συγκεκριμένο ραντεβού δεν μπορούν να συζητηθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

«Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές. Έχουμε επιταχύνει το έργο μας. Το γεγονός ότι θα συναντηθούμε αύριο μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο και έχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά μέτρα. Θα συζητήσουμε κυρίως αυτά. Θα γίνει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πολύ. Πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι. Είναι στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο. Πρέπει να καταλάβετε τις δυνατότητές τους. Δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όπως ανέφερε το Mega.

Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στο Παρίσι με όπλο την καλή δημοσιονομική επίδοση και το γεγονός ότι έχει προχωρήσει στο διαρθρωτικό κομμάτι και πραγματοποιήσει το 80% των προαπαιτούμενων.

Μάλιστα η καλή οικονομική επίδοση επαινείται και από την Κομισιόν, η οποία μιλά για πέντε χρόνια βελτίωσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Και αναφέρει ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη βελτίωση στη δημοσιονομική της θέση, ιδιαίτερα σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση και τονίζει ότι μετά από την επίτευξη του δημοσιονομικού της στόχου το 2012 η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%, υπερβαίνοντας τους στόχους κατά μεγάλο ποσοστό.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της τρόικα ενόψει της συζήτησης για φοροελαφρύνσεις που θα θέσει η ελληνική πλευρά, μιλά για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 ενώ η Ελλάδα δεν αποδέχεται πάνω από 900 εκατ. ευρώ και μάλιστα με πλήρη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

SHARE:

24Media Network