Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα καταγωγής Ην. Βασιλείου – Πότε υπάρχει και απαλλαγή ΦΠΑ

Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα καταγωγής Ην. Βασιλείου – Πότε υπάρχει και απαλλαγή ΦΠΑ
Οι σημαίες της Βρετανίας πάνω από τη Downing Street Frank Augstein / @Associated Press

Τι ισχύει με βάση τις νέες οδηγίες και διευκρινίσεις για τον εκτελωνισμό προϊόντων από Ηνωμένο Βασίλειο. Η κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ και ΑΑΔΕ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΑΑΔΕ δίνουν νέες οδηγίες και διευκρινίσεις για τον εκτελωνισμό προϊόντων από Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών δια του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι για προϊόντα χαμηλής αξίας έως 22 ευρώ για εμπορευματικές αποστολές και για προϊόντα μέχρι 45 ευρώ για μη εμπορευματικές αποστολές (από ιδιώτη σε ιδιώτη) από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν προβλέπεται δασμός και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Αν βέβαια τα προϊόντα δεν έχουν καταγωγή το Ην. Βασίλειο αλλά άλλη χώρα (πχ Κίνα) τότε επιβάλλεται και δασμός, ασχέτως αν αποστέλλονται στη χώρα μας από Ην. Βασίλειο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις νέες οδηγίες και διευκρινίσεις για τον εκτελωνισμό προϊόντων από Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν τα εξής:

Α. Από 1.1.2021, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι αποστολές εμπορευμάτων και αγαθών μεταξύ των δύο μερών υπάγονται σε τελωνειακό έλεγχο (σύμφωνα με τον Κανονισμό 952/2013 της ΕΕ).

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι:

1. Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο:

  • ΔΕΝ επιβάλλεται δασμός («μηδενικός προτιμησιακός δασμός»)
  • Επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής (σύμφωνα με τους εθνικούς συντελεστές ανά αγαθό).
  • Ελέγχονται τυχόν περιορισμοί, απαγορεύσεις και αδειοδοτήσεις ανά είδος εμπορεύματος και αγαθού (σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

2. Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες, αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλεται και δασμός.

  • Ανάλογα με το είδος της αποστολής των αγαθών (εμπορικού ή μη εμπορικού χαρακτήρα), την αξία των εμπορευμάτων και τον τρόπο εισόδου/μεταφοράς τους στη χώρα μας (πχ., μεταφορά μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών, προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών), ακολουθούνται, κατά περίπτωση, τελωνειακές διαδικασίες διευκόλυνσης και απλούστευσης και σχετικές δασμοφορολογικές απαλλαγές. Αναλυτικότερα παρέχονται οδηγίες στον συνημμένο Πίνακα.

Τέλος σημειώνεται ότι τα τελωνεία ΔΕΝ επιβάλλουν καμία άλλη χρέωση.

Τέλη εκτελωνισμού επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες και ταχυδρομεία/μεταφορές, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη.

Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να τα αναζητεί και να ενημερώνεται εγκαίρως για τα παραπάνω. Αντίστοιχα είναι υποχρέωση των εκτελωνιστικών εταιρειών ή άλλων παρόχων υπηρεσιών (μεταφορικών κλπ) να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τα επιπλέον κόστη που ενδέχεται να προκύπτουν κατά την συναλλαγή υπό το νέο καθεστώς που ισχύει από 1.1.2021.

Προς διευκόλυνση των συναλλασσομένων, ερωτήματα και αναφορές για τις τελωνειακές διαδικασίες, μπορούν να υποβάλλονται στις τρεις Τελωνειακές Περιφέρειες της χώρας, ως ακολούθως:

Αττική: 210 4511 003/ 4525 411, telp.attikis@aade.gr

Θεσσαλονίκη: 2313- 33 42 28/37/38, telp.thessalonikis@aade.gr

Πάτρα: 2610 423923, telperachaias@2702.syzefxis.gov.gr

Αναλυτική πληροφόρηση παρέχεται και μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/menoy/brexit) και του Υπουργείου Εξωτερικών (https://brexit.gov.gr/).

Παρατίθεται επίσης Πίνακας με οδηγίες κατά περίπτωση:

https://www.news247.gr/download/4550//105000/pin.pdf

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version