Ευρωπαϊκό Ταμείο ανακεφαλαιοποίησης ζητά η Deutsche Bank

Ευρωπαϊκό Ταμείο ανακεφαλαιοποίησης ζητά η Deutsche Bank

Τη σύσταση από την ΕΕ ενός ταμείου 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. Τι τον ανησυχεί

O επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει ένα ταμείο διάσωσης 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη σύσταση ενός μεγαλύτερου προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάβιντ Φόλκερτς - Λαντάου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται από μία αργή, μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία και αντιμετωπίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2 τρις ευρώ, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και οι χαμηλές τιμές των μετοχών καθιστούν δύσκολη την αυτοδύναμη απόκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες.

«Παρακολουθούμε τη μία κρίση μετά την άλλη και δύσκολα μπορώ, χωρίς ιδιαίτερη φαντασία, να διακρίνω προοπτικές ανάπτυξης οπουδήποτε», δήλωσε ο Φόλκερτς - Λαντάου, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες έχουν «κόκκινα» δάνεια 350 δις ευρώ και τα ποσοστά του χρέους αυξάνονται. «Πιθανόν, αυτό θα είναι μόνο το κατώτερο όριο», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), είχε ανακοινώσει ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΔΝΤ: Η 'ωρολογιακή βόμβα' της Deutsche Bank

Το plan B, η αντιπολίτευση και οι παρωπίδες

SHARE:

24Media Network