Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν. Προς έκτακτο Eurogroup Παρασκευή ή Δευτέρα. Συμφωνία ζητά η οικονομία και η κοινωνία

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν. Προς έκτακτο Eurogroup Παρασκευή ή Δευτέρα. Συμφωνία ζητά η οικονομία και η κοινωνία

Κληρώνει στο Euro Working Group η συμφωνία με την αγωνία να κορυφώνεται. Σε ρυθμούς συμφωνίας Ελλάδα - δανειστές. Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Αθήνας

Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα έφτασε, χωρίς πλέον περιστροφές, καθώς η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, αλλά και τα χρονικά ασφυκτικά περιθώρια απαιτούν συμφωνία με τους δανειστές εδώ και τώρα.

Οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα προμηνύονται κάτι παραπάνω από ραγδαίες τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα κρίνουν το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει το προσχέδιο συμφωνίας στους δανειστές από την περασμένη Δευτέρα, ενώ σήμερα το δικό τους προσχέδιο συμφωνίας θα παρουσιάσουν στην Αθήνα οι θεσμοί.

Οι μηχανές του Euro Working Group αναμένεται να πάρουν φωτιά σήμερα, καθώς οι έμπειροι τεχνοκράτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών καλούνται να αναζητήσουν τη χρυσή τομή μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Εάν η έκβαση των εργασιών του σημερινού Eurogroup αποδειχθεί θετική, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup, την Παρασκευή 5 Ιουνίου ή το αργότερο τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Οι ζυμώσεις κορυφώνονται σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει λύση με καθαρά πολιτική σφραγίδα.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την Τρίτη, η ελληνική πρόταση προβλέπει τα εξής:

1) Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% το 2016.

2) Θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ: 

– Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων

– Στο 11% για τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση

– Στο 22% ή 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

3) Σταδιακή μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

4) Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

5) Καμία υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.       

6) Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

Τα ηχηρά μηνύματα του Ντράγκι στην Αθήνα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ένα 24ωρο μετά την απόφαση να αυξηθεί στα 80,7 δισ. ευρώ το ELA και να χορηγηθεί ανάσα 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Ντράγκι αναμένεται να δεχθεί βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα, από τις οποίες θα αδράξει την ευκαιρία να στείλει τα δικά του ηχηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Έχει γίνει αντιληπτό πως η ΕΚΤ έχει επιλέξει να μην εμπλακεί στην πολιτική διάσταση που έχει λάβει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να στηρίζει μεν, οριακά δε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πιέζοντας και η ίδια με τον τρόπο της για την άμεση επίτευξη συμφωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα