Η Γαλλία γλύτωσε από τα δόντια του Fitch

default image

Διατηρεί προς το παρόν το ΑΑΑ η Γαλλία, σύμφωνα με τον Fitch. Οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να τρομοκρατούν την Ευρώπη, κρίνοντας ως αναποτελεσματική την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ποιες χώρες κινδυνεύουν με υποβάθμιση

Η Γαλλία διατηρεί στο άριστο την πιστοληπτική της αξιολόγηση, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, ωστόσο μπαίνει υπό αρνητική παρακολούθηση, για πιθανή υποβάθμιση στο μέλλον.

“Η αρνητική προοπτική”, όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γι’ αυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί”, αναφέρεται στο σημερινό ανακοινωθέν του Fitch.

Ψύχραιμη η γαλλική κυβέρνηση

Απαντώντας στην ανακοίνωση του οίκου Fitch ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση “λαμβάνει υπόψη της” αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι “η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα”.

“Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κ. Μπαρουέν.

Προειδοποίηση για άλλες έξι χώρες

Υπό αρνητική παρακολούθηση τέθηκαν ακόμα το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, ενώ ολόκληρη την ημέρα επικρατεί νευρικότητα, καθώς ενδέχεται να υπάρξει υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard and Poor’s.

Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζει ο Fitch, σημαίνει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, μπορεί να υποβαθμιστούν έως και κατά δύο βαθμίδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ο οίκος είχε ήδη θέσει τις χώρες αυτές σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές. Ο Fitch εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, δεν οδήγησε σε μια “συνολική λύση” της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εμπλακεί περισσότερο τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Fitch κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι, τεχνικά και πολιτικά, άπιαστη”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Standard and Poor’s είχε βάλει από τις αρχές του μήνα στον προθάλαμο υποβάθμισης ολόκληρη την ευρωζώνη, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα