ΔΝΤ προς Eurogroup: Συμφωνούμε για το χρέος αλλά μειώστε τα πλεονάσματα

ΔΝΤ προς Eurogroup: Συμφωνούμε για το χρέος αλλά μειώστε τα πλεονάσματα

Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων τα μέτρα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου

Θετικό εμφανίζεται το ΔΝΤ στην πρόταση των Ευρωπαίων για άμεση παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και σταδιακή εφαρμογή τους από 2018, θέτοντας όμως παράλληλα και την ανάγκη αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αν η Ευρώπη θέλει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ράϊς διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν “απ΄αρχής” (upfront). Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να θέσει και το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων για το ελληνικό πρόγραμμα ειδικά σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί,» τόνισε ο εκπρόσωπος τόνισε ο εκπρόσωπος του ταμείου υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε την θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ γιατί μεγαλύτερα πλεονάσματα δεν είναι εφικτά .«Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε για προσθέσει « θα πρέπει όμως ο λογαριασμός να είναι σωστός». Μια εβδομάδα νωρίτερα σε ανάλογο ερώτημα είχε πει ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στους στόχους που έχουν θέσει και ως γνωστό απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και 2028 τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα

Ανέφερε επίσης ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

 Σχετικά με την εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ ο κ. Ράϊς τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο κ. Ράις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα