ΔΝΤ: Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος, τρέξτε να αξιοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΝΤ: Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος, τρέξτε να αξιοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης
Εικόνα αρχείου από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον AP

Σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους προβλέπει το ΔΝΤ τονίζοντας την προϋπόθεση της ορθής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την πιστοποίηση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους επιβεβαιώνει το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι περιμένει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας για το 2021 αν αξιοποιηθούν κατάλληλα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η γνώμη του Ταμείου έρχεται σε συνέχεια της δεύτερης εξέτασης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια που έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Στις παρατηρήσεις του το ΔΣ του ταμείου:

Προτρέπει την Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά με μέτρα πιο στοχευμένα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να έχουν αποτέλεσμα στους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Επίσης προτείνει την “εμπροσθόβαρη” αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Να ξεκινήσουμε δηλαδή να υλοποιούμε έργα και δράσεις άμεσα χωρίς να πάρουν και την τελική έγκριση οι πόροι.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις ανάγκες του χρέους παραμένουν χαμηλές αλλά συστήνουν την διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μακροπρόθεσμα καθώς η βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση δεν είναι δεδομένη. Τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος παραμένει βιώσιμο αλλά επιφυλάσσεται να επανεξετάσει την βιωσιμότητα του στην επόμενη εξέταση της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Ταμείου που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τέλος, συγχαίρει την Κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση. Επισημαίνονται ιδιαίτερα οι αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην προώθηση πράσινων επενδύσεων. Προτρέπει επίσης την Κυβέρνηση να συνεχίσει τις αλλαγές στο πεδίο της κατάρτισης και επανακατάρτησης του εργατικού δυναμικού και της καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας ειδικά των γυναικών που έχουν ακόμη πολύ χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα