Δώρο Χριστουγέννων σε 3 φάσεις: Πότε και πώς θα δοθεί

Δώρο Χριστουγέννων σε 3 φάσεις: Πότε και πώς θα δοθεί
Άντρας με μάσκα περπατά στη Χριστουγεννιάτικη Αθήνα Eurokinissi

Τι ισχύει για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή και για τον ΟΑΕΔ. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές.

Σε τρεις φάσεις θα δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων φέτος, ανάλογα με το εάν οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή και για ποιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, πλήρες δώρο θα λάβουν όσοι δεν μπήκαν σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου 2020. Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Για όσους μπήκαν σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πάρουν αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν. Στόχος να μπουν τα χρήματα μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες ήταν 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, ενώ για τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 800 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Γι’ αυτούς που έχουν μπει σε αναστολή μέσα στον Νοέμβριο το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Μία δόση θα καταβάλει το κράτος με το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στις αναστολές και υπολογίζεται να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και την άλλη δόση θα την καταβάλει ο εργοδότης που αντιστοιχεί στο ποσό του ονομαστικού μισθού μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Για όσους θα βρίσκονται σε αναστολή και τον Δεκέμβριο, αφού για παράδειγμα η εστίαση δύσκολα θα λειτουργήσει, η διαδικασία καταβολής του δώρου θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο.

ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το Δώρο Χριστουγέννων για το 2020 θα πιστωθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και με την προπληρωμή επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Alfavita.gr, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία προπληρωμής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα από τις 7 Δεκεμβρίου, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η επιδότηση του δώρο Χριστουγέννων είναι ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον κάποιος άνεργος έχει επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Σημειώνεται ότι το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 15,97€ ευρώ ενώ το μηνιαίο στα 399,25€ ευρώ.

Δηλαδή για να λάβει κάποιος ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων, θα πρέπει η λήψη του επιδόματος ανεργίας να διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου 2020 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ολόκληρο δώρο Χριστουγέννων νοείται το ποσό που επιδοτείται σε ένα μήνα τακτικής επιδότησης, δηλαδή κάποιος που δικαιούται ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων θα λάβει επιπλέον 399,25€ ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό του ως δώρο Χριστουγέννων.

Εάν κάποιος παραμένει ή παρέμεινε άνεργος για λιγότερη χρονική διάρκεια τότε το δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου και το δώρο Χριστουγέννων που θα λάβει τελικά από τον ΟΑΕΔ υπολογίζεται ως εξής: [3 x 15,97€] x [Μήνες συνεχόμενης επιδοτούμενης ανεργίας]

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα