ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι συντελεστές και “κόφτες” στο τραπέζι  – Σχέδιο “αντίδοτο” στις μεγάλες αυξήσεις

ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι συντελεστές και “κόφτες” στο τραπέζι  – Σχέδιο “αντίδοτο” στις μεγάλες αυξήσεις
INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία «αναδόμησης» του ΕΝΦΙΑ καθώς στόχος είναι οι δόσεις πληρωμής να ξεκινήσουν για φέτος από το Μάρτιο.

Μπορεί ο συνολικός ΕΝΦΙΑ για το 2022 να είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, ωστόσο πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν να στα εκκαθαριστικά του να αυξάνεται σημαντικά ο φόρος. Είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες, που έχουν περιουσία σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ή σε άλλες όπου αυξάνονται οι τιμές ζώνης. Άλλωστε στο 55% των ζωνών καταγράφεται αύξηση που συμπαρασύρει, βέβαια, τον ΕΝΦΙΑ.

Στις περιπτώσεις αυτές ενσκήπτει το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποτρέψει τις υπέρμετρες αυξήσεις. Έτσι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη της σχετικής ομάδας εργασίας ώστε σε δυο με τρεις εβδομάδες να ολοκληρωθεί η επίπονη άσκηση για τη νέα δομή του φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Πάντως, τόνισε για άλλη μια φορά, ότι θα είναι μειωμένος κατά 3-4%  για φέτος, επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία.

Επίσης, σημείωσε ότι εξετάζεται ο «κόφτης» εκεί που υπάρχει μεγάλη άνοδος των αντικειμενικών αξιών που συμπαρασύρει τον φόρο. 

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε ο κ Σταϊκούρας τονίζοντας ότι θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο

Αναλυτικά με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με βάση την επεξεργασία για τη νέα δομή του φόρου, αναμένεται να προωθηθούν τα εξής:

1.Αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται ξεχωριστά και όχι εάν το σύνολο της περιουσίας υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια. Ήδη, η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και μένει να φανεί, εάν θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο φαίνεται να κλειδώνει για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Πληροφορίες,δε, αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα υπάρχει “συμπληρωματική” αύξηση στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι το ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε ακίνητο.

2.Η διαμόρφωση μια κλίμακας με περισσότερους συντελεστές ώστε να υπάρξει ένας αντιπροσωπευτικότερος τρόπος προσδιορισμού του φόρου. Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τους συντελεστές στόχος, με βάση τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι να αρθούν αδικίες σε σχέση με τους δείκτες παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, ανακαινισμένα και μη ακίνητα μπαίνουν στο «ίδιο τσουβάλι», ενώ συχνά καταγράφονται ελλείμματα σε άλλους ποιοτικούς δείκτες, με αποτέλεσμα ασυμμετρίες στην αποτύπωση των αξιών για ακίνητα της ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή. Έτσι μια πυκνή κλιμάκωση των συντελεστών είναι στο τραπέζι.

3.Η ενίσχυση της διαδικασίας εκπτώσεων ώστε να απορροφώνται από αυτές υπέρμετρες αυξήσεις. Αναλυτικά. με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο νέο φόρο θα ενσωματωθούν και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, με ενδεχόμενες αναπροσαρμογές στα περιουσιακά όρια ώστε να «κουμπώνουν» καλύτερα στις νέες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή σχεδιάζεται αύξηση σε συντελεστές ή όρια ώστε τα νέα δεδομένα να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Να σημειωθεί ότι τώρα ισχύουν μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

4.Σχεδιασμός για διαμόρφωση ορίου («κόφτη») (πχ έως 40%) στην αύξηση του φόρου σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει την ευκαιρία για περισσότερες δόσεις. 10 δόσεις ή και 12 δόσεις, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα