Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στο Μνημόνιο

ΑΘΗΝΑ-Βουλή 3η μέρα - συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ .(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ-Βουλή 3η μέρα - συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ .(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Διαβάστε τι αναφέρει στην Έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Στις διατάξεις του "Μνημονίου 2" που αφορούν την μείωση των ελάχιστων μισθών, τη διαιτησία την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας εντοπίζει παράβαση του άρθρου 22 του Συντάγματος η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", στην Έκθεση που κατέθεσε η Υπηρεσία λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της νέας δανειακής σύμβασης, αναφέρει πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22%, σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25, οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων".

Η Υπηρεσία αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει τον θεσμό της συλλογικής αυτονομίας, τη νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος.

"Γίνεται γενικώς δεκτό ότι το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και ότι η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων", σημειώνει η έκθεση.

Για τις αλλαγές στην διαιτησία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τονίζει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Για την προτεινόμενη διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι καταργείται η εν λόγω μονιμότητα στςι ΔΕΚΟ και ότι οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή, ότι θα είναι πλέον δυνατόν να λύονται, χωρίς να προκύπτει, δηλαδή να προτείνεται και να αποδεικνύεται, κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

"Θα μπορούσε, συνεπώς, να προβληματισθεί κανείς κατά πόσον η κατάργηση του σπουδαίου λόγου ή της δικαιολογημένης αιτίας ως προϋπόθεσης για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας συμβιβάζεται ε την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών διεθνών ρυθμίσεων", καταλήγει η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Βουλής.

Απορρίφθηκε η ένσταση του ΛΑΟΣ

Απορρίφθηκε από τη Βουλή ( με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Αντικρούοντας την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος είπε, πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, "αλλά τίθεται ιστορικότητας".

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "απροκάλυπτο ψέμα" ότι ισχύει για την αναγκαστική εκτέλεση της σύμβασης το αγγλικό δίκαιο και τόνισε ότι "ίσχυε και ισχύει το ελληνικό δίκαιο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντισυνταγματικό το Μνημόνιο

SHARE:

24Media Network