Νέες επαφές κυβέρνησης – Φρανκφούρτης. Στο “τραπέζι” η πρώτη κατοικία

Νέες επαφές κυβέρνησης – Φρανκφούρτης. Στο “τραπέζι” η πρώτη κατοικία
Ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος Eurokinissi

Νέες επαφές Κυβέρνησης - τραπεζιτών με Φρανκφούρτη για τη πρώτη κατοικία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επιμένει στις ενστάσεις της η ΕΚΤ.

Με νέες επαφές που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιχειρηθεί να εξομαλυνθούν οι διαφωνίες της ΕΚΤ με το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να επιμένει στις αντιρρήσεις της ειδικά στην κεφαλαιακή απώλεια που θα υποστούν οι τράπεζες από το νέο πλαίσιο λόγω του κουρέματος των κεφαλαίων των δανείων το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 2 δις ευρώ.

Εξαιτίας αυτής της εκτίμησης η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ επιμένει ότι οι Τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και στην δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Επίσης θεωρεί ότι απειλείται και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών αφού όλοι θα γνωρίζουν ότι αν ένα δάνειο κοκκινίσει αυτό αναγκαστικά θα κουρεύεται

Οι τραπεζίτες προσήλθαν με στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η απώλεια θα είναι πολύ μικρότερη της τάξης τω 300 -400 εκ ευρώ και είναι αντιμετωπίσιμη με δεδομένο ότι θα πρασινίσουν πολλά κόκκινα δάνεια. Επίσης παρέθεσαν και το γεγονός ότι οι έλεγχοι θα είναι ταχύτεροι και ενδελεχέστεροι σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών και όταν λειτουργήσει η πλατφόρμα οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς.

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης Τραπεζικές πηγές μιλούσαν για μικρή σύγκλιση αλλά τόνιζαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες επαφές μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου το νομοσχέδιο να συμφωνηθεί και να κατατεθεί στην Βουλή στην αρχή της νέας εβδομάδας ώστε να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL Forum της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρος Καλαντώνης και την Γενική Γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα