Επίδομα θέρμανσης 2021: Σχέδιο για εκταμιεύσεις “εξπρές”

Επίδομα θέρμανσης 2021: Σχέδιο για εκταμιεύσεις “εξπρές”
Πετρέλαιο θέρμανσης EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίδομα θέρμανσης 2021 - Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος αυτή τη χρονιά.

Την απλοποίηση των διαδικασιών για την εκταμίευση των ποσών, που αναλογούν στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης επιδιώκει το Yπουργείο Οικονομικών. Έτσι σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, εν όψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την υποβολή των δικαιολογητικών για την εκταμίευση των ποσών, εξετάζεται να αξιοποιηθούν τα περυσινά δεδομένα και οι λίστες δικαιούχων.

Επίδομα θέρμανσης 2021 – Πιο γρήγορα, σε περισσότερους δικαιούχους

Στόχος είναι να γίνουν όλα γρήγορα, χωρίς να αλλάζει, βέβαια, όπως τονίζεται, ο βασικός χαρακτήρας και η δομή του μέτρου αυτού, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων να γίνει εντός του 2021, ή ακόμη και το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την περυσινή ΚΥΑ, το επίδομα θέρμανσης 2021 χορηγείται, με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικά κάθε επιλέξιμου προς ενίσχυση πολίτη, υπό τον όρο ο δικαιούχος αυτός να έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του δικαιούμενου επιδόματος.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολειπόταν του ορίου που οριζόταν από την ΚΥΑ, ο δικαιούχος λάμβανε επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε, τα προκαθορισμένα διαστήματα, που καταγραφόταν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στη συνέχεια με νέες αγορές ο δικαιούχος λάμβανε τα υπόλοιπα ποσά τα οποία δικαιούνταν, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια σε μεταγενέστερο νέο χρόνο, όπως καθοριζόταν από σχετικές Αποφάσεις.

Επίδομα θέρμανσης – Προσπάθεια αποτροπής φαινομένων ενεργειακής φτώχειας

Πάντως, φέτος, το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των τιμών των καυσίμων, που είναι στα ύψη και οδηγούν πολλούς στο να «φρενάρουν» τις αγορές τους, επιχειρεί να στηρίξει συνολικά όλη την αλυσίδα αξίας και να αποτρέψει φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας. Έτσι, προσπαθεί να μην αφήσει να γίνει «ξεχείλωμα» του χρόνου πληρωμών, χωρίς όμως να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία που προβλέπει πάντα την ύπαρξη παραστατικών αγοράς καυσίμων θέρμανσης.

«Προκαταβολικά δεν προβλέπεται να γίνει καταβολή χρημάτων, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες θα δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά. Η προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες και να δοθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του επιδόματος φέτος. Ασφαλώς πριν το τέλος του χρόνου» ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, χτες, για το θέμα, σε δημοσιογραφική συζήτηση τονίζοντας ότι η προσπάθεια είναι υπάρχει μιας μορφής πιστοποίηση των αγορών καυσίμων, καθώς ο κανόνας που προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει αγοραστεί διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το ποσό επιδόματος, προς καταβολή, δεν αλλάζει.

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο χωρίς να ανατρέπουμε το σχεδιασμό του προγράμματος. Να υπάρχει δηλαδή συμπεριφορά αγοράς ποσοτήτων» αναφέρεται σχετικά και εξετάζεται μια πιθανή αξιοποίηση των περυσινών δεδομένων. «Ίσως να δούμε για την προπληρωμή να βάλουμε κάτι πιο λίγο ως όριο ή κάτι εύκολο από πέρυσι. Στόχος είναι το συντριπτικό ποσοστό του επιδόματος θέρμανσης να δοθεί φέτος και η πρώτη δόση να καταβληθεί όσο νωρίτερα γίνεται.»

Επίδομα θέρμανσης 2021 – Η περίπτωση του φυσικού αερίου

Επίσης σε σχέση με τις πληρωμές επιδόματος θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο εξετάζεται η αξιοποίηση των δεδομένων από τους λογαριασμούς των παρόχων και τα περυσινά στοιχεία.

«Θα δούμε και σε σχέση με το φυσικό αέριο τι θα γίνει αξιοποιώντας και τους περυσινούς λογαριασμούς» σημειώνεται σχετικά.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με την έκδοση της νέας ΚΥΑ αναμένεται να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα