Παρελθόν οι επιστροφές φόρου

Παρελθόν οι επιστροφές φόρου
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η μείωση του στα 5.000 ευρώ ισχύει αναδρομικά από την πρώτη Γενάρη του 2011. Αυτό αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ το αφορολόγητο θα μειωθεί και στους νέους

Επάρθη η απόφαση και η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011. Παράλληλα το αφορολόγητο θα μειωθεί τόσο στους νέους κάτω των 30 ετών όσο και στους συνταξιούχους άνω των 65.

Ο Ε. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων, καθώς αποσυνδέονται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέονται αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος, ενώ η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012, κάτι που είναι ήδη γνωστό.

Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και άλλα.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο για τους νέους έως 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65, που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις, αυτό θα μειωθεί στα περίπου 9.500 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση του ορίου στις 5.000 από 8.000 ευρώ είναι 300 ευρώ.

Στη συνέχεια η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 400 ευρώ, λόγω της μείωση του ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.

Αντίθετα, οι αποδείξεις θα αυξηθούν, πάνω μάλιστα από το όριο του 25% που ισχύει σήμερα.

Τι θα πληρώσουμε με παραδείγματα

Ο υπουργός στην ομιλία του έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Για παράδειγμα, για εισοδήματα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετά περισσότερες αποδείξεις του 25% του εισοδήματος τους για να μην φορολογηθούν με 10% και επιπλέον με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποδείξεις που αφορούν π.χ. τις ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα ζωής κτλ. θα συναθροίζονται με τις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες.

Ενδεικτικό είναι ότι στα  δύο παραδείγματα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το ποσό των αποδείξεων για να μην υπάρξει πρόσθετη φορολογία ξεπερνά το 50% τουε εισοδήματος. Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό αν δεν εφαρμόζεται κλιμακωτά θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού καθώς επιβάλει στους πολίτες να μην αποταμιεύουν και να καταναλώνουν.

Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υπουργός ανέφερε πως θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο υπουργός είπε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος εξετάζονται ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση ή η μεγάλη μείωση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (μάλλον στο 18%), αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος είναι υπό συζήτηση η καθιέρωση ενός μόνιμου φόρου για τα ακίνητα, φόρος στον οποίο θα ενταχθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα