Eurogroup: Τα μέτρα “δεύτερης” γενιάς σκορπούν ανησυχία στους ευάλωτους

Eurogroup: Τα μέτρα “δεύτερης” γενιάς σκορπούν ανησυχία στους ευάλωτους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταδιακή απόσυρση των οριζόντων μέτρων στήριξης ης οικονομίας συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν και η συνέχιση των πακέτων στήριξης είναι δεδομένη, ωστόσο και μόνο η συζήτηση για "πιο στοχευμένα" μέτρα βάζει στη δίνη ανησυχίας τους πιο αδύναμους.

Την αλλαγή μοντέλου στα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να συζητήσει το Eurogroup που συνέρχεται σήμερα στη Λισαβόνα αλλά και το Ecofin που συνεδριάζει το Σάββατο. Πλέον έχει σημάνει όπως φαίνεται,  η ώρα για αποφάσεις προώθησης μέτρων «δεύτερης γενιάς», δηλαδή για απόσυρση των «οριζόντων» και έκτακτων μέτρων στήριξης και της υιοθέτησης πιο στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης επιμέρους κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, αναμένεται να μπουν και κριτήρια βιωσιμότητας επιχειρήσεων στις διαδικασίες χορηγήσεων κάτι που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσει θα βρεθούν εκτός «περιμέτρου στήριξης». Συνεπώς και πάλι το «φάσμα» της λιτότητας σε μια περίοδο που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ προωθούν δυσθεώρητα πακέτα στήριξης επανέρχεται ως «εφιάλτης» ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που μάτωσαν από τέτοιου είδους πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια.

Αποφάσεις πάντως δεν αναμένεται να υπάρξουν τώρα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ήδη «φουντώνει» εντός ΕΕ η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Σαφώς ακόμη δεν αμφισβητείται η συνέχιση των προγραμμάτων διάσωσης για φέτος και σε πιο περιορισμένο βαθμό το 2022 , ωστόσο είναι προφανές ότι ολοένα και περισσότερο ακούγεται πλέον η άποψη περί επαναφοράς των οικονομιών σε πολιτικές «»βιώσιμων οικονομικών, δηλαδή αυστηροποίησης των κανόνων, περιορισμού των ελλειμμάτων, πληθωριστικού φόβου και «σφιχτής» διαχείρισης.

Για την Ελλάδα τα «νέου τύπου», αυτά μέτρα, σηματοδοτούν το σταδιακό «κλείσιμο» της «στρόφιγγας». Έτσι από τον προγραμματισμό για δράσεις που μπορεί τελικά να αγγίξουν και τα 40 δισεκ. μέχρι το 2022  ή το 32,1% του ΑΕΠ σταδιακά θα πρέπει να περάσουμε σε συνθήκες επιβίωσης χωρίς «αναπνευστήρα», όπου βέβαια οι πιο αδύναμοι θα «πονέσουν».  Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση το Σχέδιο Σταθερότητας προβλέπεται η επαναφορά των πλεονασμάτων το 2023.

Πάντως είναι άκρως ανησυχητικές τόσο οι φωνές που αρθρώνουν οι παράγοντες της αγοράς για την επικείμενη πίεση που θα βιώσουν οι ΜμΕ και οι πιο αδύναμοι, όσο και οι αναφορές τις προηγούμενες μέρες της ΕΚΤ για «λουκέτα» στα κράτη μέλη όπου οικονομίες βασίζονται στον κλάδο των υπηρεσιών. Και βέβαια η Ελλάδα είναι μια τέτοια περίπτωση.

Τούτων δοθέντων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόσο στη σημερνή συνεδρίαση όσο και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν και όπου θα αποφασιστεί η διατήρηση ή μη της πολιτικής της δημοσιονομικής χαλάρωσης θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή παράταση της υφιστάμενης κατάστασης ώστε να έχει περιθώριο «ανοιγμάτων» στο προϋπολογισμό.    Σημειωτέον ότι η ρήτρα γενικής διαφυγής που επέτρεψε κατ’ εξαίρεση, λόγω πανδημίας, τα μεγάλα ελλείμματα, απαγορεύει τη λήψη μόνιμων μέτρων, πέραν του 0,1% του ΑΕΠ.  Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης  κατ΄ ακολουθία των όσων επισημαίνουν οι θεσμοί. Έτσι οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρέματα στα ενοίκια και τα επιδόματα κτλ αντικαθίστανται από τα ειδικά προγράμματα επιδότησης πάγιων δαπανών, όπως επίσης και αυτά για την εστίαση, τον τουρισμό και των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων («Γέφυρα 2»), αλλά και των παγίων, με κριτήρια όμως και ποσά που αφήνουν πολλούς εκτός νυμφώνος.

Πάντως επισήμως σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να σημάνουν τη λήξη του συναγερμού, Αντίθετα θα υποστηρίξουν τη «δεύτερη» γενιά αυτή μέτρων ενώ αναμένεται να  συζητήσουν το όλο θέμα και στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου οπότε και θα υπάρχει ένα πιο σαφές στίγμα.

Επιπλέον στο Eurogroup αναμένεται στο περιθώριο να συζητηθεί η έκθεση των θεσμών με βάση την τελευταία αξιολόγηση που οδηγεί στην εκταμίευση ακόμη μιας δόσης, ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών, η τοποθέτηση των εταίρων θα είναι θετική όπως θα φανεί άλλωστε από τη 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα