EWG σήμερα: Στο τραπέζι και τα ελληνικά “προαπαιτούμενα”

EWG σήμερα: Στο τραπέζι και τα ελληνικά “προαπαιτούμενα”
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Με δική της ατζέντα θεμάτων προσέρχεται η Ελλάδα στο σημερινό Euroworking Group, ενώ η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια.

Θέματα όπως η συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους και το σχέδιο για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων θα βρίσκονται στην ελληνική ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης.

Στην εποχή μετά τα μνημόνια, η ελληνική πλευρά έχει πλέον δικαίωμα να συζητά με τους εταίρους της στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης και μέτρα πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η έγκρισή από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πάντως, στην παρούσα φάση, τα θέματα που αφορούν στις τράπεζες, όπως ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η παροχή εγγυήσεων για να μειώσουν οι τράπεζες τις απώλειες από τα κόκκινα δάνεια, είναι θέματα που θέλουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να συζητηθούν, ώστε να διευκρινιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα, αφού τους ανησυχεί μια τραπεζική κρίση στην Ελλάδα.

Πιο πιεστική θα είναι η ελληνική πλευρά στο θέμα της επέκτασης της ρύθμισης οφειλών έως και σε 120 ευρώ για όλους, προκειμένου να μπεί και το ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ σε μια πορεία σταδιακής μείωσης.

Ανησυχούν για δικαστικές αποφάσεις και προεκλογικό κλίμα

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση και για τις 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και θα απασχολήσουν και την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και για άλλα πιο “ειδικά” θέματα.

Το πρώτο, αφορά στις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών μισθών και συντάξεων, αυξήσεων, αλλά και για την απόφαση που αναμένεται εδώ και καιρό για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναμένεται επίσης να ζητήσουν στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, την σειρά επιμέρους ελαφρύνσεων που είχαν εξαγγελθεί και τώρα υλοποιούνται, μαζί βέβαια με τα πρώτα στοιχεία για το κλείσιμο του περασμένου χρόνου. Η κρυφή ανησυχία που υπάρχει, πηγάζει από την αντίληψη ότι σε μια εκλογική χρονιά που από τις πρώτες ημέρες ξεκίνησε με αντιπαραθέσεις, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Καρότο και μαστίγιο από Μέρκελ

Περίπου την ίδια ώρα που θα γίνεται η συνεδρίαση του EWG στιις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα καταφθάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ. Η ρεαλιστική προσδοκία που καλλιεργείται από την ελληνική πλευρά είναι ότι θα γίνουν για πρώτη φορά θετικές δηλώσεις από την Γερμανίδα πολιτικό για τα επιτεύγματα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τα μνημόνιο.

Ωστόσο, κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος, τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων γερμανικών εφημερίδων, θα περάσει και το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να γίνει πλειοδοσία παροχών, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα