Εύσημα και ρίσκα στην 11η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν – Πρέσινγκ για πλειστηριασμούς

Εύσημα και ρίσκα στην 11η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν – Πρέσινγκ για πλειστηριασμούς
Ευρωπαϊκή σημαία με φόντο την Ακρόπολη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου και η λειτουργία των μηχανισμών για τα κόκκινα δάνεια με αιχμή το "καμπανάκι" για επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι οι βασικοί αστερίσκοι στην έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση. Τονίζεται το "εύθραυστο" της τουριστικής ανάκαμψης και τα ρίσκα από την άνοδο των επιτοκίων

Με θετικά σχόλια για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και με αστερίσκους ως αναμένετο, δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα μας.

Έτσι η Έκθεση επισημαίνει ότι τόσο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και η δυναμική επάνοδος του τουρισμού θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη για φέτος. Ειδικότερα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026. «Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τουριστική βιομηχανία, η πρόοδός της θα εξαρτηθεί από τη μάχη κατά της πανδημίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά και υπενθυμίζεται ότι στην ενδιάμεση έκθεσή της για την οικονομία της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη για φέτος θα φθάσει στο 4,3% και θα ενισχυθεί στο 6% για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη για φέτος παραπέμποντας στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο.

Τα ρίσκα

Πάντως όπως τονίζεται, η ανάκαμψη του τουρισμού μπορεί να μπει σε κίνδυνο λόγω της συνέχισης της πανδημίας ενώ γίνεται λόγος για πιθανή αύξηση της ανεργίας με τη λήξη ισχύος των μέτρων στήριξης (αναστολές, συνεργασία κτλ.).

Παράλληλα καταγράφεται κίνδυνος στο δημοσιονομικό πεδίο από τα αναδρομικά των συντάξεων λόγω δικαστικών αποφάσεων, καθώς επίσης και τις επιπλέον ανάγκες που μπορεί να δημιουργήσει η συνέχιση της πανδημίας.

Παράλληλα στην Έκθεση καταγράφεται μια σχετική υστέρηση στην επίτευξη των στόχων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Όπως τονίζεται, χαρακτηριστικά, στο πεδίο των καθυστερούμενων συντάξεων καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο εκκρεμεί η υλοποίηση του στόχου για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στα 500 εκατ. Βέβαια στην Έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει πρόοδος στους μηχανισμούς εποπτείας ελέγχου και επιτάχυνσης πληρωμών για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.

Στο θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων η Έκθεση αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αξιολόγηση στα αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Επίσης σημειώνει τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω καθυστέρησης υιοθέτησης του νέου αστικού κώδικα αλλά και στην εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη κυρίως λόγω της μεγαλύτερής του αναμενομένου αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

Τα εύσημα

Πάντως οι συντάκτες της Έκθεσης απευθύνουν εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των

– Αποκρατικοποιήσεων με το κλείσιμο της συμφωνίας για το Ελληνικό και άλλων αποκρατικοποιήσεων και την αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ

– Της στελέχωσης της ΑΑΔΕ με βάση όσων είχαν συμφωνηθεί

– Της συμπλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για τη διευκόλυνση επενδύσεων

– Της διαδικασία της απλοποίησης και κωδικοποίησης της ελληνικής νομοθεσίας που έχει δώσει αποτελέσματα για τους τελευταίους 36 μήνες.

Στην Έκθεση καταγράφεται ότι προωθήθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό από την Θεσσαλονίκη. Όπως όμως αναφέρεται αναμένεται αξιολόγηση του κόστους των μέτρων. Αυτή θα γίνει σε ό,τι αφορά το κομμάτι του 2021 στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου και σε ό,τι αφορά το 2022 στη γνώμη για το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2022.

Σε σχέση με το χρέος αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει μειώσει το spread του 10ετούς ομολόγου της στις 100 μβ σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό, διατηρώντας υψηλό ποσό ταμειακών διαθεσίμων που έφταναν στα 34 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου και πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια στις εκδόσεις των ομολόγων της. Παράλληλα επαναλαμβάνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Πάντως οι συντάκτες εστιάζουν σε μακροπρόθεσμους κινδύνους από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ή και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα