Φ. Καραβίας – Eurobank: Προτεραιότητα η στήριξη των πελατών μας

Φ. Καραβίας – Eurobank: Προτεραιότητα η στήριξη των πελατών μας
Tράπεζα Eurobank Eurokinissi

Στο α’ τρίμηνο του 2021 θα υπάρξει σαφή εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, σύμφωνα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φ. Καραβία.

Την στήριξη των πελατών μέσα από την παροχή προγραμμάτων αναστολής οφειλών (moratoria) αλλά και νέων χρηματοδοτήσεων έθεσε ως βασική προτεραιότητα στην τρέχουσα συγκυρία η διοίκηση της Eurobank, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του Ομίλου για το β’ εξάμηνο. 

Η διοίκηση της τράπεζας στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs στο επίπεδο του 15%, που είναι και το χαμηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ τόνισε στους αναλυτές ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της οργανικής κερδοφορίας και στήριξης των πελατών στις νέες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί μετά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας σημείωσε ότι σαφή εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα υπάρξει πιο ξεκάθαρα το α’ τρίμηνο του 2021. Μέχρι σήμερα όπως είπε οι αναστολές δανείων έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ εκτίμησε ότι η κουλτούρα πληρωμών δεν θα επιδεινωθεί και ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και στην κεφαλαιακή της επάρκεια θα είναι διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς μορατόριουμ στο τέλος του Ιουνίου ήταν €5 δισ. με το 1/3 να είναι δάνεια επιχειρήσεων, 23% μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τέλος 47% αφορά νοικοκυριά. Βάσει του προγράμματος «Γέφυρα» για την 9μηνη επιδότηση δόσης για υποθήκες πρώτης κατοικίας που επηρεάζονται από την Covid-19 οι αιτήσεις είναι 40 χιλ. και αφορά περίπου €3,1 δισ. δάνεια μέχρι στιγμής σε όλο το σύστημα. 

Σε ότι αφορά στην στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων του Ομίλου, η διοίκηση ενημέρωσε τους αναλυτές ότι η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 610 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 60,6% λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης Cairo ενώ ο δείκτης των NPEs, μετά το Cairo, μειώθηκε σε 15,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης NPEs υποχώρησε κατά 17,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν αρνητικός κατά €77 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο 2020. 

Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά €1.166 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο 2020 και περιλαμβάνει τη ζημιά από τις συναλλαγές Cairo και FPS ποσού €1.334 εκατ. μετά φόρων. Aπό τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, η τράπεζα πέτυχε κέρδη €82 εκατ. εκ των οποίων 40 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο με την Κύπρο να συνεισφέρει 19 εκατ. και η Βουλγαρία 16 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης έναντι του πρώτου τριμήνου 2020 και διαμορφώθηκε σε 15,5%, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 13,0% στο πρώτο εξάμηνο 2020, μετά την επίπτωση από τις συναλλαγές Cairo και FPS ενώ το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €40,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2020. Ο δείκτης CET1 FLB3 τοποθετείτε στο 11,2%

Σύμφωνα τέλος με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η διανομή στους μετόχους της Eurobank των μετοχών του SPV Cairo. Η αναλογία είναι 1 μετοχή του SPV για κάθε 15 μετοχές της Τράπεζας και η εύλογη αξία των υπό διανομή μετοχών προσδιορίζεται στα 57 εκατ. ευρώ ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank.

 Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα