Financial Times: Ραντεβού στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος

Financial Times: Ραντεβού στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, το Μάιο του 2017 AP

Πληροφορίες για συνάντηση "ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ" στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα και η συμμετοχή του ΔΝΤ, δημοσιεύουν οι Financial Times.

“Η τελική παρτίδα για την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του σύντομου κειμένου που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times, όπου υπογραμμίζεται η πληροφορία ότι “ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Παρίσι την Πέμπτη για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα”. Καθώς είναι ήδη προγραμματισμένο να γίνει εκεί συνάντηση του Euroworking Group, οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο και άτυπα.

Στο ρεπορτάζ των FT αναφέρεται ότι “οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας G7 την περασμένη εβδομάδα στον Καναδά, καθώς “οι προσπάθειες εντατικοποιούνται για την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας”.

Το ρολόι χτυπά προς την κατεύθυνση μιας καθοριστικής συνάντησης σε επίπεδο ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, και η οποία θα γίνει με στόχο να διευθετήσει την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνεται.

Ένα βασικό στοιχείο αυτού του σχεδιαμού, σύμφωνα με τους FT, θα είναι ένα μήνυμα από το ΔΝΤ, ότι τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε μια πορεία προς την διασφάλιση βιωσιμότητας.

Τα άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Ομάδας των G7 δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν αδιευκρίνιστο, αν και το ΔΝΤ και η Γερμανία σημείωσαν κάποια πρόοδο, ώστε να περιορίσουν τις διαφορές τους “σχετικά με το πόση ανακούφιση από το χρέος πρέπει να προσφέρει η ευρωζώνη στην Ελλάδα”.

Έναν άλλο πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός, ότι ο χρόνος που διαθέτει το ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, εξαντλείται. Αυτό σημαίνει, ότι εξετάζονται ενεργά εναλλακτικές λύσεις για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετέχει στις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, καταλήγει ο συντάκτης των Financial Times.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα