“Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν ανάγκη”

“Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν ανάγκη”
ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) Icon

Δεν θα διακοπεί το ηλεκτρικό σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων τονίζει σε νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι “ήδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών ως τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ απ το τέλος ακινήτων του 2011.

Προβλέπεται, μάλιστα, ότι αν διατηρηθεί η εισπραξιμότητα της τάξης του 85% που παρατηρείται σήμερα, τότε οι συνολικές εισπράξεις θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ για το ειδικό τέλος του προηγούμενου έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι “παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς”.

Χιλιάδες έχουν ζητήσει εξαίρεση

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι έχουν υποβληθεί προς τις ΔΟΥ ή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από το μέτρο.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει, είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ.

“Σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα” αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι αποφάσεις αυτές των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου το οποίο επίσης χαρακτηρίζει ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων διευκρινίζοντας ότι τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι επί δεκαετίες η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και ρύθμιση με δόσεις και ότι αυτό είναι άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα