Φορολογικές δηλώσεις: Με “χαλαρό” ρυθμό η υποβολή τους – Η “ακτινογραφία” των πληρωμών κι οι προθεσμίες

Φορολογικές δηλώσεις: Με “χαλαρό” ρυθμό η υποβολή τους – Η “ακτινογραφία” των πληρωμών κι οι προθεσμίες
Φορολογικές δηλώσεις SHUTTERSTOCK

Από τις 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί σχεδόν 7 στις 10 οδηγούν σε μηδενικό φόρο ή σε επιστροφή φόρου.

Με χαμηλό ρυθμό κινείται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς 27 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν “πατήσει” το κουμπί για να καταθέσουν τα εισοδήματά τους για το 2023.

Σχεδόν 4 στους 10 υπόχρεους, λοιπόν, έχουν κάνει “κράτει” και φαίνεται ότι θα προβούν σε δήλωση εισοδήματος την τελευταία στιγμή καθώς μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. Τούτου δοθέντος, κι εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και τις επόμενες μέρες, θα απαιτηθεί μια παράταση έως και τέλη Αυγούστου, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν χρόνο να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Πάντως, για να τηρηθεί η υπάρχουσα προθεσμία θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 90.000 δηλώσεις ημερησίως μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου και συγκεκριμένα μέχρι τις 15.00. Βέβαια, προς ώρας, τηρείται, ως αναμένετο, “σιγή ασυρμάτου” από τη φορολογική διοίκηση και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης που παραμένει η 31η Ιουλίου εκτός και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να πληρώσουν την πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη ως και τα τέλη Αυγούστου.

Η εικόνα μέχρι τώρα

Στο μεταξύ, από τις 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί σχεδόν 7 στις 10 οδηγούν σε μηδενικό φόρο ή σε επιστροφή φόρου. Τρεις στις δέκα αποτυπώνουν εισοδήματα στα οποία αναλογεί ένας μέσος όρος φόρου, που ανέρχεται στα 1.058 ευρώ.

Την ίδια ώρα περιπου 458.446 φορολογούμενοι έχουν λάβει ήδη επιστροφή φόρου που κινείται κατά μέσο όρο στα 350 ευρώ

Αναλυτικά:

  • Για το 50,46% των δηλώσεων, δηλαδή για 1.940.174 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

  • Για το 16,91% των δηλώσεων ή για 650.185 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 350 ευρώ ή στα 227,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

  • Το 67,37% των φορολογουμένων περνά “κάτω” από τον “πήχη” του αφορολόγητου.

  • Το 32,63% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.254.615 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,327 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.058 ευρώ.

Πώς πληρώνουμε;

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.

– Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή, έως το τέλος Ιουλίου.

Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις έως τις 31 Ιουλίου

Να σημειωθεί ότι όσοι προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Μόλις οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα