Γερμανία: “Επιπλέον 30 δισ. ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα”

Γερμανία: “Επιπλέον 30 δισ. ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα”

Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να ορθοποδήσει, σύμφωνα με πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες επικαλείται η  "Sueddeutsche Zeitung"

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι είναι ανοιχτό το πότε, αλλά και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια και μετά το 2014.

Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πάντως, ότι η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται την Τετάρτη στο Βερολίνο με την ‘Αγγελα Μέρκελ, έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, με την ανάληψη από την Ευρώπη του κόστους που συνεπάγεται αυτή η χρονική μετατόπιση.

Στο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.

Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η SZ επισημαίνει, ότι αιτίες της «τρύπας»  θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό – και η ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε, ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Μάιστερ: “Νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, θα σήμαινε τρίτο πακέτο βοήθειας”

Οι Γερμανοί βουλευτές θα απέρριπταν μία περαιτέρω διαγραφή του ελληνικού χρέους, επειδή αυτή θα αντιστοιχούσε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε ο κ. Μίκαελ Μάιστερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου, ‘Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Πώς θα ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό; Πού θα σταματούσε; Μιλάμε για δάνεια που δόθηκαν πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μάιστερ, προσθέτοντας ότι το γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) «δεν θα συμφωνούσε με αυτό».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε ληφθεί υπόψη, ο κ. Μάιστερ δήλωσε ότι, ακόμη και αν αυτό ήταν αληθές, «είναι ζήτημα των Ελλήνων» να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο κ. Μάιστερ επανέλαβε ότι εφόσον δεν αυξηθεί το ποσό της βοήθειας για την Ελλάδας, «υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες, περιλαμβανομένης της εμπροσθοβαρούς χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το δεύτερο πακέτο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα