Η ανατομία των έργων υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ανατομία των έργων υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης
Έργα στην οδό Ε-65 Eurokinissi

Δρόμοι, νοσοκομεία, κτίρια, λιμάνια και αεροδρόμια στη λίστα. Ποια έργα τραβούν τα περισσότερα "φώτα".

Αν κάνουμε μία ανατομία στην παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης θα δούμε ότι έρχεται ένας “καταιγισμός έργων”. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται το φιλόδοξο πρόγραμμα που οδεύει για Βρυξέλλες. Στόχος είναι από το Φθινόπωρο να ανοίξει η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και οι πρώτες δράσεις να πάρουν μπρος.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα έργα που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους είναι εκείνα των μεγάλων οδικών αξόνων του ΒΟΑΚ (427 εκατ. ευρώ) και του Ε65 (450 εκατ. ευρώ). Το ίδιο αφορά και τα σιδηροδρομικά project της προαστιακής γραμμής Άνω Λιόσια-Μέγαρα (85 εκατ. ευρώ) και το έργο συντήρησης της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (150 εκατ. ευρώ).

Από εκεί και έπειτα όμως στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχουν να κάνουν με εμβληματικές παρεμβάσεις όπως οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις (450 εκατ. ευρώ) στις οποίες θα έχει ρόλο το ΥΠΟΜΕ.

Ένα άλλο μεγάλο έργο είναι και αυτό της κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού αλλά και αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ (220 εκατ. ευρώ). Είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει να βελτιωθεί η ποιότητά του και να γίνει η καλύτερη εξοικονόμηση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Με περίπου 110 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν από το υπ.ΥΠΟΜΕ μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία αφορούν επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία).

Μέσα στο Ταμείο πέρασε και το ΣΔΙΤ για τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (ένα ανά Περιφέρεια). Αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής, του ψηφιακού εξοπλισμού και των κέντρων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών των κτιρίων της Γενικής Γραμματεία.

Ένα σημαντικό έργο του ΥΠΟΜΕ αφορά και την εγκατάσταση ασύρματων δικτύων 5G στο εθνικό δίκτυο έξι αυτοκινητοδρόμων (2011 χιλιόμετρα). Το έργο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Πολύ σημαντικό και λόγω της πανδημίας είναι το πρόγραμμα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού νοσοκομείων σε όλη τη χώρα με 311 εκατ. ευρώ. Ολοκληρωμένη παρέμβαση εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παρέχονται έτσι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα έργα θα τα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό η ΚΤΥΠ, ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών.

Θηριώδες είναι και το πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας με 450 εκατ. ευρώ. Αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού-στη διάρκεια των θερινών μηνών.

Ποσό 107 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αναβάθμιση 13 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Περιλαμβάνει: (α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους, (β) Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου, (γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου, (δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου, (ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, (στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου.

81+65 εκατ. ευρώ θα πάνε στο Υποδομών σε δράσεις για τις “Έξυπνες Γέφυρες” και τα ηλεκτρονικά διόδια αντίστοιχα. Αφορά αναβάθμιση των υποδομών και έξυπνη διαχείριση των εγκαταστάσεων των γεφυρών αλλά και την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα.

Τέλος 20 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται για την αναβάθμιση μικρότερων περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα