Η Fitch αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch τη Δευτέρα.

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών προχώρησε τη Δευτέρα η Fitch μετά την πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Έτσι τα το αξιόχρεο της Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζεται στην βαθμίδα CCC+ από RD (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.

Όπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Θυμίζει ότι ήδη από το 2017 το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΤτΕ δημιούργησαν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία περιελάμβανε τρία στάδια. Με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα δυο. Σύμφωνα με την Fitch το τελευταίο στάδιο, που περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών θα εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.

Κλειδί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων 

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι κλειδί για περαιτέρω αναβάθμιση στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών θα είναι η βελτίωση στα μεμονωμένα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία, τους όπως αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (viability ratings Oι αξιολογήσεις βιωσιμότητας συνεχίζουν να περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια.

Αντανακλούν επίσης τη βελτιωμένη αλλά ακόμα περιορισμένη ρευστότητα. H Fitch υπογραμμίζει ακόμα ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.

Μια αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών θα προϋπέθετε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια, καθώς και διαρκείς βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καταθέσεων και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στον αντίποδα, οι αξιολογήσεις θα υποβαθμιστούν αν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network