Η διπλωματική κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας 'βυθίζει' την τουρκική λίρα

FILE - In this Monday, June 8, 2015, file photo, Turkish liras, euros and U.S. dollars are stacked at a currency exchange office in Istanbul, Turkey. Investors are now seeing the downside of one of 2015's hottest investing trends: Exchange-traded funds that invest in foreign stocks while trying to eliminate the threat of changing currency values. The dollar has been falling against other currencies, which gives a boost to traditional funds that dont hedge against currency values. (AP Photo/Emrah Gurel, File)
FILE - In this Monday, June 8, 2015, file photo, Turkish liras, euros and U.S. dollars are stacked at a currency exchange office in Istanbul, Turkey. Investors are now seeing the downside of one of 2015's hottest investing trends: Exchange-traded funds that invest in foreign stocks while trying to eliminate the threat of changing currency values. The dollar has been falling against other currencies, which gives a boost to traditional funds that dont hedge against currency values. (AP Photo/Emrah Gurel, File) AP

Μεγάλες απώλειες για το τουρκικό νόμισμα μετά την αναστολή έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας που αποφάσισαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα

Η λίρα κατέγραψε την έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών, που είναι και το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Μάιο του 2016.

Οι απώλειες της τουρκικής λίρας ανέρχονται τη Δευτέρα στο 2,35%, με την ισοτιμία της να ανέρχεται στα 0,2701 δολάρια. Συνολικά, οι απώλειες για το τουρκικό νόμισμα υπερβαίνουν το 6%. Μεγάλη "βουτιά" άνω του 3,5% κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι παρά την ανησυχία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών, λόγω επικείμενης αλλαγής στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τουρκία είναι μια εντελώς ξεχωριστή και μεμονωμένη περίπτωση λόγω κυρίως των πολιτικών συνθηκών. Επισημαίνουν δε ότι η κόντρα της Άγκυρας με την ΕΕ αλλά και η στάση της στο κουρδικό εγκυμονούν κινδύνους για την πορεία των ξένων επενδύσεων, τις οποίες η χώρα χρειάζεται καθώς έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η εξέλιξη ακολουθεί τη σύλληψη και την προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού μετέδωσε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Φωτό: AP Photo/Emrah Gurel, File

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπρα ντε φερ Τραμπ - Ερντογάν για τη βίζα

SHARE:

24Media Network