Η “κούρσα” εμβολιασμών-κορονοϊού κρίνει τουρισμό, οικονομία και φορολογικά έσοδα

Η “κούρσα” εμβολιασμών-κορονοϊού κρίνει τουρισμό, οικονομία και φορολογικά έσοδα
Λιμάνι Πειραιά. Eurokinissi/ΓΕΝΑΝΤΑ/ΝΤΕΛΑ

Η πορεία των εμβολιασμών, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να είναι ο βασικός παράγων για την πορεία του τουρισμού αλλά και της τόνωσης της αναβαλλόμενης ζήτησης  άρα και των εσόδων, καθώς θα καθορίσει το αν η ζωή θα επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα χωρίς προσκόμματα.

«Για τους επόμενους μήνες η πιο σημαντική οικονομική παράμετρος είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα έχουν ως βασική κατεύθυνση την προστασία όσων είναι ευάλωτοι.» Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συζήτησης δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας.

Όπως ανέφερε υπάρχει μια “κούρσα μεταξύ εμβολιασμού και κορονοϊου” που επηρεάζει την πορεία του τουρισμού που είναι καταλύτης για τα δημόσια έσοδα. Από την εξέλιξη της κούρσας αυτής θα κριθεί και η συνέχιση μια πορείας ανάκαμψης που καταγράφει η τουριστική κίνηση, αλλά και ο στόχος των τουριστικών εσόδων.

Τα έσοδα

Σύμφωνα, μάλιστα, με το οικονομικό επιτελείο και με βάση τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και τα στοιχεία ΦΠΑ ο Ιούλιος είναι καλύτερος του Ιουλίου του 2020 ακόμη και από τον Ιούνιο του 2019, ενώ αναμένεται μετά και την απόφαση των Βρετανών για άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 19/7 να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των αφίξεων. Όπως όμως τονίζεται εάν στην «κούρσα εμβολιασμών και κορονοϊού» επικρατήσει ο ιός τότε παρά την καλή πορεία μέχρι τώρα θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα. «Αυτό θα πλήξει τον τουρισμό κι στη συνέχεια θα δούμε πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα» τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο.

Αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα προφανώς είναι το βασικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας που βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στις τουριστικές αφίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται, τόσο οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου όσο και της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι μετά τις 10 Αυγούστου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί λόγω των εμβολιασμών και της πορείας της πανδημίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ζήτηση γα τη χώρα είναι δε υψηλό επίπεδο.

Ανάκτηση κίνησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση στα αεροδρόμια είναι στα επίπεδα του 65% της κίνησης του 2019 ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Συνολικά οι εκτιμήσεις της συνολικής επιβατικής κίνησης φτάνουν στα επίπεδα του 62,5% του 2019.

«Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις είναι εφικτός ο στόχος για 40-50% των τουριστικών εσόδων καθώς η ανάκτηση της κίνησης στα αεροδρόμια κινείται στο 70% του 2019. Βέβαια είναι χαμένο το πρώτο 5μηνο αλλά ούτως ή άλλως οι επιδόσεις του πάντα ήταν χαμηλά» αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και τονίζουν ότι είναι άδηλη η εξέλιξη μετά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, που είναι μήνες κομβικοί για τα έσοδα, καθώς όλα θα κριθούν από τη χειροτέρευση ή μη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αγορά

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε χτες κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων το πρωί της Πέμπτης. ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης. Όπως είπε «η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης, γεγονός θετικό τόσο για την Aegean όσο και για την ίδια τη χώρα» που ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της. «Οι δικές μας πωλήσεις και προπωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φθάνουν το 70% με 75% του 2019, αλλά βέβαια δεν έχουμε τις προπωλήσεις των προηγούμενων μηνών. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθεί αυτή η κατάσταση αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, που είναι και το πιο καθοριστικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.

Να σημειωθεί ότι η Aegean επαναφέρει το πτητικό έργο του ελληνικού αερομεταφορέα στο 75% του 2019 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια όπως εμφατικά τονίστηκε η πρόοδος των εμβολιασμών θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις επιδόσεις του κλάδου των αερομεταφορών.

«Τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει δυναμική αλλά παραμένει αβέβαιη, ειδικά όταν δεν έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κ. Γερογιάννης. «Θα πρέπει να είναι κανείς φειδωλός σε προβλέψεις, αλλά εκτιμώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» ανέφερε από πλευράς του ο κ. Βασιλάκης.

«Το γεγονός ότι το 50% των ενηλίκων της χώρας έχουν λάβει την πρώτη δόση είναι σημαντικό, αν όμως το ποσοστό δεν φτάσει σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο η προστασία δεν θα είναι επαρκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης. Εξίσου βασικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το να μην διαταραχθεί το καθεστώς του «πράσινου πιστοποιητικού» που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Το 6μηνο

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι οι εμβολιασμοί αλλά και η διαχείριση των θεμάτων δημόσιας υγείας είναι ο καταλύτης για την πορεία της οικονομίας και των εσόδων, που δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έσοδα κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο κατά 132 εκατ. ευρώ από το ύψος στο οποίο είχε προβλεφθεί ότι θα ανέρχονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, η ιδιαίτερη δυναμική της οποίας είναι σημαντικό να διατηρηθεί στους κρίσιμους οικονομικά μήνες που ακολουθούν. Κλειδί για αυτό είναι η συνέχιση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί το πλέον κρίσιμο μέγεθος όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομική πολιτική για το υπόλοιπο του 2021.”

Πάντως ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε το ότι από το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η κανονικότητα.

Σύμφωνα έτσι με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.215 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9.232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.088 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.919 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.101 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.045 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 93 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20.191 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα