Η Λαγκάρντ ανοίγει το δρόμο για χαμηλότερο κόστος δανεισμού- Τι συζήτησαν με Μητσοτάκη

Η Λαγκάρντ ανοίγει το δρόμο για χαμηλότερο κόστος δανεισμού- Τι συζήτησαν με Μητσοτάκη
Συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ - Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα του ΕΚΤ

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στάθηκε θετική στην άρση των περιορισμών στην έκθεσή των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της ΕΚΤ, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση, όπου όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές έγινε μια “ιδιαίτερα ζεστή συζήτηση” γύρω από την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνάντηση εκφράστηκε ειδικότερα η ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί και στη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Συζητήθηκαν επίσης, το ζήτημα της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι από την εποχή του δεύτερου μνημονίου οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορισμό μέχρι 8 δις στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ξένα χαρτοφυλάκια και να έχουν πολύ υψηλότερα επιτόκια.

Οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει την άρση των περιορισμών αλλά είχαν προσκρούσει στην άρνηση Ντράγκι. Ενώ η Λαγκάρντ στάθηκε θετική στο ελληνικό αίτημα, κάτι που σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και άρα χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα