Άτακτη υποχώρηση Βενιζέλου για αποδείξεις

Άτακτη υποχώρηση Βενιζέλου για αποδείξεις
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011, μετά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στη φωτογραφία ο Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αριστερά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, δεξιά. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Παρεξήγηση ήταν τελικά η διάταξη, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, περί επιστροφής της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων (Vid)

Μπορεί ο νέος υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, να απέδωσε σε “νομοτεχνική παρεξήγηση”, τη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι θα επέστρεφαν την επιστροφή φόρου, αλλά η αλήθεια είναι μάλλον άλλη.

Ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε επί της ουσίας να πάρει πίσω το μέτρο και δη άρον άρον, καθώς το θέμα μόνο στα ψιλά δεν πέρασε.

Πρώτο θέμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κορυφαία στελέχη του κόμματος να δηλώνουν στην τηλεόραση πως δεν είχαν ιδέα για αυτό και πως δεν ήταν μέσα στη συνέντευξη του υπουργού και η πιθανότητα να καταψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο, να μετατρέπεται σε βεβαιότητα.

Ο Χ. Πρωτόπαπας στο Μέγκα άφησε σαφείς αιχμές για τον υπουργό, τονίζοντας πως δεν είχε συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτό, ούτε όμως το είχε πει ο ίδιος ο υπουργός στη συνέντευξή του.

Νωρίτερα είχε εκφράσει τη διαφωνία του με το μέτρο ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, στο Άλτερ συγκεκριμένα, μετά τις εννέα, πως “αυτό δεν πρόκειται να γίνει”.

Θόλωσε όμως πάλι τα νερά συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί “από του χρόνου”.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι φορολογούμενοι καλούνταν να επιστρέψουν την επιστροφή φόρου την οποία είχαν κέρδισαν μέσω της συλλογής αποδείξεων, εάν το ποσό ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

Και μπορεί το μέτρο να πάρθηκε πίσω, ωστόσο είναι γεγονός πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης δέχτηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, λίγες μόλις ημέρες πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως πλήγμα δέχτηκε και το κύρος του κ. Βενιζέλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα