ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σε Μέρκελ: Τα μνημόνια έφεραν συντριπτικό σοκ στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σε Μέρκελ: Τα μνημόνια έφεραν συντριπτικό σοκ στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Άνγκελα Μέρκελ ΙΝΤΙΜΕ

Εμφανής είναι υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις συνέπειες από τα δέκα χρόνια μνημονίων.

Ένα άτυπο αλλά εύγλωττο μήνυμα προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στέλνει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ) σε ένα κείμενο Κείμενο Πολιτικής που μελετά την εξέλιξη της ποιότητας της εργασίας στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τα τελευταία έτη και υπογράφει ο Νάσος Κορατζάνης.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη είναι «εμφανής η σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) (2010-2018).

Ενώ το 2009 η τιμή του Δείκτη Ποιότητας της Εργασίας ΔΠΕ ήταν 0,50, η εφαρμογή της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης, τα μέτρα ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας που προώθησε, σε συνδυασμό με το υφεσιακό αποτύπωμα της δημοσιονομικής λιτότητας, προκάλεσαν ένα συντριπτικό σοκ στην αγορά εργασίας, το οποίο αποτυπώθηκε στην απότομη βύθιση του ΔΠΕ κατά 0,22 μονάδες (ή 44%) μεταξύ 2009 και 2016.

Παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, η δέσμευση για μη αντιστροφή των μέτρων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στο πλαίσιο των δύο πρώτων ΠΟΠ και η απουσία ισχυρής μεγεθυντικής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας κράτησαν κατόπιν τον ΔΠΕ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αξιοσημείωτη είναι όμως και η δυναμική απόκλισης που καταγράφει ο ΔΠΕ στη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ το 2009 η απόκλιση Ελλάδας-Ευρωζώνης ήταν μόλις 0,07 μονάδες, το 2019 ανήλθε στις 0,29 μονάδες.»

Εισόδημα εργαζομένων

Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ στο εισόδημα των εργαζομένων υπήρξε «διαβρωτική επίπτωση» από τις πολιτικές δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας των μνημονίων στην ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. «Το μέγεθος της επίπτωσης αυτής γίνεται πιο εμφανές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέλιξη στην Ευρωζώνη ήταν αντίστροφη. Πλέον η απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι της τάξης των 0,28 μονάδων, όταν το 2009 ήταν 0,09. Τονίζεται ότι το 2019 στην Ελλάδα οι αποδοχές ανά εργαζόμενο αντιστοιχούσαν στο 60,2% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, έναντι 81,7% το 2009» αναφέρεται σχετικά.

Επίσης και σε σχέση με το «χρόνο εργασίας» η χώρα μας υστερεί αισθητά καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Ενδεικτικό της εντατικοποίησης της εργασίας είναι ότι το 2016 στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν περισσότερο από 48 ώρες ήταν 19,4%, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16,9%.

Αν και το 2019 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 16,6%, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ανησυχητικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται με ευέλικτες βάρδιες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το 2019 το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 28,4% (έναντι 16,1% στη ζώνη του ευρώ), ενώ το 2009 στο 19,2% (έναντι 14,4% στην Ευρωζώνη)» σημειώνεται στη μελέτη.

Όροι απασχόλησης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της ποιότητας της εργασίας, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, προκύπτουν και από τη συγκριτική ανάλυση των όρων απασχόλησης στη χώρα μας και στην Ευρωζώνη. «Για παράδειγμα, την προηγούμενη δεκαετία το μέσο μισθολογικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικο-επιχειρηματικό τομέα διαμορφώθηκε στη χώρα μας σε ποσοστό λίγο πάνω από το 18%.

Αν και η επίδοση αυτή είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, υποδεικνύει την παρουσία έμφυλων διακρίσεων στους χώρους εργασίας, τουλάχιστον όσον αφορά το ύψος των αποδοχών. Αντίθετα, βελτιωμένη είναι η εικόνα σχετικά με την έκταση της επισφαλούς βραχυχρόνιας απασχόλησης στη χώρα μας, καθώς, αν και οι συμβάσεις εργασίας χρονικής διάρκειας μικρότερης των τριών μηνών ανήλθαν το 2014 στο 1,8% του συνόλου (έναντι 1,5% το 2009), το 2019 υποχώρησαν στο 0,8%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, παρά το κύμα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας την περίοδο των Μνημονίων, ο δείκτης προστασίας των εργαζομένων από (ατομικές ή συλλογικές) απολύσεις, αν και μειωμένος, παραμένει σχετικά υψηλός συγκριτικά με ορισμένες άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα