Κυβέρνηση – Τράπεζες: Δάνεια από μη τράπεζες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός

Κυβέρνηση – Τράπεζες: Δάνεια από μη τράπεζες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στην πρώτη συνάντηση οικονομικού επιτελείου - τραπεζιτών τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα με έμφαση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και το θέμα της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων.

Σε καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, πρώτη, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως κοινό στόχο έχουν την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πηγές με γνώση της συνάντησης επισημαίνουν ότι στην πρώτη, σχεδόν δίωρη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα τραπεζικά ζητήματα με έμφαση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και φυσικά το θέμα της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων.

Στην κυβέρνηση δεν φαίνονται ικανοποιημένοι για το θέμα των περιθωρίων επιτοκίου, τα οποία εμφανίζονται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να αυξάνονται συνεχώς και έχουν ήδη ανέλθει στο 5,76% τον Μάιο για τα νέα δάνεια και καταθέσεις.

Δύο πρωτοβουλίες Χατζηδάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε το Σάββατο στη Βουλή δύο πρωτοβουλίες που έχουν στόχο, όπως είπε, να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στα δάνεια και τις καταθέσεις, ώστε να αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα στα επιτόκια και όπως ήταν φυσικό αποτέλεσαν και το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης.

Όσον αφορά τη χορήγηση δανείων, στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο των τραπεζών. Αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και χρόνια στην Ευρωζώνη, όπου περισσότερα από ένα στα τέσσερα δάνεια δίνονται από “μη τράπεζες” όπως π.χ εταιρείες fintech, επενδυτικά funds και άλλους οργανισμούς που δεν έχουν λάβει τραπεζικές άδειες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από δέκα εταιρείες fintech, ενώ με την είσοδο μη τραπεζικών φορέων στη χορήγηση δανείων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός ιδιαίτερα για τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων, ώστε να πιεσθούν και οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια.

Στην πλευρά των καταθέσεων, ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε την κατάργηση του φόρου 15% στους τόκους των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά προς τις τραπεζικές καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες ήδη υπολείπονται κατά πολύ σε απόδοση έναντι των κρατικών τίτλων. Επισημαίνεται ότι για καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας δύο ετών το μέσο τραπεζικό επιτόκιο είναι 1,70%, όταν η ετήσια απόδοση των εντόκων γραμματίων ξεπερνά το 3,5%.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση θέλει να μεγιστοποιήσει την πίεση στις τράπεζες για να αυξήσουν γρηγορότερα τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών, προκειμένου οι αποταμιευτές να ενημερωθούν και για άλλα τραπεζικά προϊόντα –πέραν από τις παραδοσιακές καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας-, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Έρχεται ο Ηρακλής 3

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι συζητήθηκαν και όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα, αρχής γενομένης από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, τον «Ηρακλή ΙΙΙ» που έρχεται για να «καθαρίσει» τα εναπομείναντα «κόκκινα» δάνεια, την τοποθέτηση POS παντού για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ως προς το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής ΙΙΙ, οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι θα βοηθήσει στην απαλλαγή και των μη συστημικών από τα «κόκκινα» δάνεια, θα συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.

Αποχωρεί το Δημόσιο από τις τράπεζες

Στο ζήτημα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε ευρεία συναντίληψη, καθώς το δημόσιο έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Η αρχή θα γίνει από την Eurobank, που θα αποκτήσει το 1,4% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, μέσα στο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα – σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο ετοιμάζεται να απευθύνει πρόσκληση για τη διάθεση του 20% από το 40,3% που κατέχει στην Εθνική -, ευθύς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως και η διάθεση τμήματος ποσοστού από το 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στόχος μάλιστα του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί, εκτός από την Eurobank, η αποχώρηση του Δημοσίου και από μια ακόμη συστημική τράπεζα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι κομβικής σημασίας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη συνεργασία των τραπεζών για την προώθηση των POS. Ενώ ζήτησε τη συνεργασία τους και για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Ποιοι συμμετείχαν

Σημειώνουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, και η Γενική Διευθύντρια Χαρούλα Απαλαγάκη, ενώ από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, η Θεώνη Αλαμπάση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

Ραντεβού την Τετάρτη με τους Servicers

Σημειώνεται τέλος ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων ανήγγειλε και ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers». Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το πρώτο ραντεβού για την Τετάρτη.

¨Όπως έχει εξαγγείλει ήδη ο υπουργός Οικονομικών, θα έχουν υποχρέωση «να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Κανόνες, λοιπόν, πληροφόρησης και διαφάνειας» όπως είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα