Κομισιόν: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης το 2021 και “κουρεύει” το ποσοστό του 2022

Κομισιόν: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης το 2021 και “κουρεύει” το ποσοστό του 2022
Ο Χρήστος Σταϊκούρας INTIME

Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020» τόνισε ο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τις Χειμερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι «αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.

Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.»

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο κ. Σταϊκουρας.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν  η ανάπτυξη «κλειδώνει» στο 8,5% για το 2021 , 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023. Ουσιαστικά η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου (7,1%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 (5,2%). O ρυθμός, αυτός διόγκωσης του ΑΕΠ, είναι ο 4ος υψηλότερος ανά την ΕΕ μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις και τη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όπως αναφέρεται   εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού επηρέασαν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Έτσι, αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 8,5% το 2021.

Ο τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τουριστικών εισροών το καλοκαίρι, που βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών. Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να τονωθεί από επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται επίσης να στηρίξει την ανάπτυξη. Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό. Ειδικότερα, ο τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ανακτά τις προηγούμενες απώλειές του, έως ότου επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και να μειωθεί στο 3,5% το 2023.

Ο πληθωρισμός

Ωστόσο, καταγράφονται δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών συνολικά. Έτσι με βάση την Κομισιόν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέβει κατά 3,1% φέτος και κατά 1,1% το 2023 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Νοέμβριο για άνοδο των τιμών κατά 1% φέτος και κατά 0,4% το 2023 στην Ελλάδα).

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, στην Ελλάδα αναμένεται έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων, στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με μερική αποκλιμάκωση στη συνέχεια με 3,6% άνοδο το δεύτερο τρίμηνο, 2,7% άνοδο στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% άνοδο στον εναρμονισμένου δείκτη τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στο 1% αναμένεται να επιστρέψει η άνοδος του δείκτη τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι πληθωριστικές επιδόσεις στην ευρωζώνη είναι ισχυρότερες (3,5% άνοδος τιμών φέτος), με τις μεγαλύτερες πιέσεις να αναμένονται στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσουν αργότερα εντός του έτους. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να επιβαρύνει στη συνέχεια τα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού κατανάλωσης. Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται σε 3,1% το 2022 και 1,1% το 2023.

Οι μισθοί

Οι μισθολογικές πιέσεις παρέμειναν μέχρι στιγμής περιορισμένες λόγω της μεγάλης ακόμη χαλάρωσης στην αγορά εργασίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το μέγεθος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζεται σε αυτήν την πρόβλεψη.

Οι κίνδυνοι

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν αυξημένοι. Παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας ιδιαίτερα για τις αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, η πρόβλεψη προϋποθέτει μόνο περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των εισροών. Από την άλλη, το συσσωρευμένο απόθεμα αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να διευκολύνει μια πιο τολμηρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών αγαθών από το 2020 θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές διαρθρωτικών βελτιώσεων στον εξωτερικό τομέα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πρόσθετων ανοδικών κινδύνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα