Κομισιόν: “Πράσινο” φως για την 6η δόση – Θετικά σχόλια και μηνύματα για χρέος, έλλειμμα

Κομισιόν: “Πράσινο” φως για την 6η δόση – Θετικά σχόλια και μηνύματα για χρέος, έλλειμμα
AP

Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την 12η αξιολόγηση. Συστάσεις για το χρέος και το έλλειμμα στην έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2022.

Σε θετικό έδαφος κινείται η έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα αποδίδει εύσημα  ως προς την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς οι οποίες συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται, «η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική». Ουσιαστικά η χώρα παίρνει το πράσινο φως για να λάβει την 6η δόση από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, όπως προβλέπει η συμφωνία για τη μεταμνημονιακη εποπτεία.

Πιο συγκεκριμένα, στα θετικά καταγράφονται η νέα κοινή λειτουργική ταξινόμηση για δημοσιονομικούς και λογιστικούς σκοπούς, μέτρα στο πλαίσιο του αντιμονοπωλιακού μέτρου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, επιδόματα αναπηρίας, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση.

Πάντως, δε, λείπουν και οι παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Η έκθεση για τον προϋπολογισμό

Παράλληλα, η Κομισιόν, στην γνώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού 2022, δεν παραλείπει να κάνει συστάσεις για το χρέος αλλά και το έλλειμμα, «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων», τονίζει η Κομισιόν. Ανάλογες, βέβαια,  συστάσεις διατυπώνονται λόγω υψηλού χρέους για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία,

Όπως αναφέρεται, το 2022, με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν και με βάση τις πληροφορίες που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να είναι υποστηρικτικός.

Επίσης, η  Επιτροπή κάνει λόγο για τη σημασία της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών και της ποιότητας των δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως με τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα καταργηθούν σταδιακά το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος του 2022 αποσκοπούν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης, η οποία θα στηρίξει μια βιώσιμη και ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ανάκαμψης και το Ταμείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Τέλος, η πραγματοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αναθεωρήσεις δαπανών, ο προϋπολογισμός επιδόσεων, η ολοκλήρωση της λειτουργικής ταξινόμησης και η ανάπτυξη ενός πράσινου προϋπολογισμού αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων οικονομικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη της ανάκαμψης,  σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα καλείται να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόσει, εφόσον είναι απαραίτητο, στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα