Κομισιόν: Πρωταθλητισμός της Ελλάδας στην ανάπτυξη, αλλά με σοβαρούς αστερίσκους

Κομισιόν: Πρωταθλητισμός της Ελλάδας στην ανάπτυξη, αλλά με σοβαρούς αστερίσκους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή shutterstock

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν προβλέπε χαμηλή μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, που παραμένει  η μεγαλύτερη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο  αλλά και το 2ο πιο υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Στο στο 7,1% φέτος εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα (έναντι 4,3% στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις) με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα. Μάλιστα η χώρα καταγράφει τον τρίτο πιο ισχυρό ρυθμό μετά την Ιρλανδία και την Εσθονία.

Αναμένει δε ότι το 2022 η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με ρυθμό 5,2% (6% η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ το 2023 θα περιοριστεί στο 3,6%.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν, μάλιστα, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική τόνωση είχε κρίσιμο ρόλο στην στήριξη της οικονομίας. Επίσης σημειώνει ότι η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην εσωτερική ζήτηση και στην καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο, ενώ εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ενώ η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση.

Η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται να είναι επίσης εντυπωσιακή (κατά 15,3% φέτος, κατά 13,4% το 2022 και κατά 8,2% το 2023). Ωστόσο το ποσοστό των Δημοσίων Επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ υπολογίζεται φέτος στο 3,1% (ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ), το 2022 στο 4,3% του ΑΕΠ και στο 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί οριακά φέτος (κατά 0,1% ο εναρμονισμένος δείκτης), ενώ το 2022 η αύξηση των τιμών αναμένεται στο 1% και το 2023 στο 0,4%. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%, στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

Αστερίσκοι

Ωστόσο η Κομισιόν προβλέπει όμως χαμηλή μείωση της ανεργίας που παραμένει η μεγαλύτερη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το 2ο πιο υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο (το οποίο πάντως εκτιμά ότι ση συνέχεια θα «μαζευτεί»).

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 15,3%, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, έναντι μέσου όρου στο 7,9%. Για να αποκλιμακωθεί ελαφρά το 2022 στο 15% και το 2023 στο 14,5% (έναντι 7,3% μέσου όρου στην ευρωζώνη)

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα είναι και φέτος έντονα ελλειμματικό στο 6,3% του ΑΕΠ (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο), έναντι πλεονάσματος 3,1% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένεται συρρίκνωση του ανοίγματος αυτού στο 4% το 2022 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2023.

Επίσης εστιάζει στο χρέος που, όπως επίσης αναφέρει θα αποκλιμακωθεί πιο αργά από ότι αναμενόταν. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 203% του ΑΕΠ του 2021 και στο 197% το 2022, αλλά και στο 192,1 % το 2023. Στηριζόμενο από το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ (πιο υψηλό από πριν), αλλά υπολογίζεται πως το 2022 θα συρρικνωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ (μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά με μέσο όρο στο 2,7% στην ευρωζώνη).

Για το 2023 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε πλεονάσματα της τάξης του 1,3%. «Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί» αναφέρεται. «Η πιθανή κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων που συνδέονται με μέτρα στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Επιπρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν οι δικαστικές υποθέσεις κατά της ΕΤΑΔ και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εποχικά επιδόματα» αναφέρεται

Βέβαια η Κομισιόν δεν παραλείπει για την Ελλάδα να επισημάνει ότι καταγράφονται και κίνδυνοι που παραμένουν και συνδέονται με την Πανδημία και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει στο τουριστικό κλάδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα