Κομισιόν: Τρεις εβδομάδες προθεσμία στην Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό

Κομισιόν: Τρεις εβδομάδες προθεσμία στην Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μια τέτοια απόφαση. Οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι "η πόρτα δεν κλείνει" και θέλουν να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές.

Τρεις εβδομάδες προθεσμία έδωσε η Κομισιόν στην Ιταλία να καταθέσει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Την απόφαση έλαβε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται λόγω της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού οι εξηγήσεις της Ιταλίας στις παρατηρήσεις της Επιτροπής «δεν ήταν πειστικές».

«Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν παίρνει τέτοια απόφαση από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2011», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Η σημερινή απόφαση δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν, αφού το προσχέδιο της Ιταλίας συμπεριλαμβάνει την σκόπιμη απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο η πόρτα δεν κλείνει. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές Αρχές. Χαιρετίζω την δέσμευση του υπουργού Τρία για τον σκοπό αυτό και πρέπει με αυτό το πνεύμα να προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Και κάπως έτσι, γράφηκε ένα ακόμη επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών που ξεκίνησε με την κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με έλλειμμα 2,4% αντί για 1,6% που ήταν σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στην «σκληρή» επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε εξηγήσεις, η Ιταλία απάντησε ότι γνωρίζει ότι παραβιάζει τους κανόνες. Στις δηλώσεις τους, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξηγούσαν ότι αποφασισαν να διογκώσουν τις δαπάνες αντί να τις μειώσουν, γιατί αυτή ήταν η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Έχοντας λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες και μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο δημοσιονομικού σχεδίου της Ιταλίας για το 2019 παρουσιάζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τη σύσταση του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το σχέδιο δεν ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις που υπέβαλε η Ιταλία στο πρόγραμμα σταθερότητάς της τον Απρίλιο του 2018. Η Επιτροπή ζητεί επομένως από την Ιταλία να υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού σχεδίου για το 2019. Το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να προβλέπει συμμόρφωση στις συστάσεις που έχει απευθύνει το Συμβούλιο στην Ιταλία, η οποία εγκρίθηκαν επίσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα