Σύμμαχος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο κορονοϊός – Έρχονται έξτρα κίνητρα

Σύμμαχος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο κορονοϊός – Έρχονται έξτρα κίνητρα
POS AP

Η εξάπλωση του κορονοϊού περιορίζει το φυσικό χρήμα το οποίο θεωρείται μεταφορέας του ιού. Το οικονομικό επιτελείο θα θεσπίσει πρόσθετα κίνητρα.

Το πακέτο των μέτρων εκκρεμεί από το τέλος του 2019 οπότε και το ελάχιστον ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέβηκε στο 30% για μισθωτούς και μη μισθωτούς αφού αποσυνδέθηκε από το αφορολόγητο.

Στο τρίμηνο που έχει προηγηθεί έπεσαν στον τραπέζι μια σειρά από μέτρα τα οποία θα αύξαναν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σταματώντας το φαινόμενο της συναλλαγής που γινόταν από όσους κάλυπταν τα ελάχιστα όρια που ίσχυαν ως πέρσι και στην συνέχεια διαπραγματεύονταν την μη έκδοση απόδειξης με αντάλλαγμα των κέρδος από το ΦΠΑ. Σε ένα αγαθό με τελική τιμή 100 ευρώ μέχρι τώρα ο πελάτης αν είχε συμπληρώσει το – χαμηλό – όριο αποδείξεων προτιμούσε να μην πάρει απόδειξη και να κερδίσει τα 24 ευρώ που ΦΠΑ παρά να πάρει μια απόδειξη από την οποία δεν θα είχε κάποιο κέρδος.

Η αλλαγή που σχεδιάζεται είναι από τέτοιες αποδείξεις ο καταναλωτής να έχει κίνητρο μια μείωση φόρου του 105- 15% στο σύνολο της απόδειξης κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις όπου συνηθίζεται αντί της απόδειξης να γίνεται η γνωστή συναλλαγή . Αν σε ένα προϊόν με τελική τιμή (με ΦΠΑ) 100 ευρώ για παροχή μια μιας σειράς συγκεκριμένων υπηρεσιών που αποφεύγουν τις αποδείξεις θα έχει μείωση του φόρου κατά 10 – 15 ευρώ θα σκεφτεί να μην ζητήσει απόδειξη. Η δε απώλεια θα αναπληρωθεί με το παραπάνω από την φορολογία σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αυτού που εμπορεύεται την υπηρεσία.

Ένα δεύτερο κίνητρο για την συλλογή περισσότερων ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι ο υπολογισμός Χ2 των αποδείξεων σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους που ενοχοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Το μέτρα θα συνδυαστεί με μια εκστρατεία ενημέρωσης ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν γιατροί δικηγόροι μηχανικοί τεχνίτες κάθε είδους μηχανικοί αυτοκινήτων γυμναστήρια νυχτερινά κέντρα κομμωτήρια. Το μέτρο συγκέντρωσε από την αρχή κάποιο προβληματισμό καθώς η ΑΑΔΕ δήλωσε ότι δεν μπορεί α υποστηρίξει το διπλό υπολογισμό των αποδείξεων αν δεν βοηθήσουν σε αυτό και οι εμπορικές τράπεζες και όλοι οι κλάδοι δεν δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό επαγγελματικό λογαριασμό ώστε να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για δαπάνη λιανικής.

Το τρίτο μέτρο είναι ότι η μηνιαία φορολοταρία θα αλλάξει μορφή. Αντί για 1000 τυχερούς κάθε μήνα που θα κερδίζουν από 1000 ευρώ θα υπάρχουν πολύ λιγότεροι τυχεροί ( από 2 έως 5 ) για πολύ μεγαλύτερα ποσά ώστε να υπάρχει το κίνητρο συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα οδηγούν σε περισσότερους λαχνούς για συμμετοχή στις μηνιαίες κληρώσεις.

Όλα αυτά θα μπουν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση των μέτρων για τον κορονοϊό που θα γίνει σήμερα και σίγουρα θα χρειαστούν αρκετές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις. Πάντως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν αποφασισμένα να τα προχωρήσουν ώστε μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων να μειωθεί και η γενικότερη φοροδιαφυγή αλλά και το κενό ΦΠΑ που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ ξεπερνώντας τα 7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα