Με ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκινάει το φθινοπωρινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Με ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκινάει το φθινοπωρινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
ΔΕΠΑ Eurokinissi

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει ήδη στην αποσφράγιση του πρώτου φακέλου των δύο συνολικά δεσμευτικών προσφορών.

Παρά τα επιμέρους εμπόδια, ήδη από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσουν οι ανοιχτοί διαγωνισμοί των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, με πρώτη την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, που θεωρείται και το πιο ώριμο project. Εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν εξελίξεις και για τη ΛΑΡΚΟ.

Στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να ανοίξουν εντός της εβδομάδας οι δυο δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει ήδη στην αποσφράγιση του πρώτου φακέλου των δύο συνολικά δεσμευτικών προσφορών.

Αφότου ελεγχθεί η πληρότητα και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχουν υποβάλει η Italgas και η EPH, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Τα προτεινόμενα τιμήματα θα αξιολογηθούν με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τους ανεξάρτητους συμβούλους. Σε περίπτωση που οι προσφορές των δύο επενδυτών έχουν διαφορά μεταξύ τους μέχρι και 15%, όπως προβλέπεται σε όλους τους διαγωνισμούς θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.

Αντίθετα, σε περίπτωση που η διαφορά είναι μεγαλύτερη, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να υποβάλει βελτιωμένη πρόταση. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, η οποία θα σταλεί για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, ενώ η μεταβίβαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Ανταγωνισμού και Γ.Δ. Ενέργειας). Η πώληση θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) στον προτιμητέο επενδυτή, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ. στις αρχές του μήνα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προετοίμασε και ενέκρινε τα κείμενα των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική φάση του διαγωνισμού, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το Ταμείο αναμένεται να ορίσει την προθεσμία για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών στα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά τη μίσθωση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αλλά και του ορυχείου στο Λούτσι Βοιωτίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να διενεργηθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία και της Καστοριάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα