Μέρκελ: “Θέλω τις υπογραφές και των τριών”

Μέρκελ: “Θέλω τις υπογραφές και των τριών”

Αυξάνονται οι πιέσεις για τις έγγραφες δεσμεύσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση. "Δεν αρκεί η υπογραφή του πρωθυπουργού", είναι το νέο τελεσίγραφο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

Την υπογραφή όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν αρκεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για να καταβληθεί η έκτη δόση.

Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την καταβολή της έκτης δόσης, ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, είπε, “χρειαζόμαστε όχι μόνο την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και αυτές των κομμάτων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί η έκτη δόση”, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή της στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων, λέγοντας ότι οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν δεν θα δουλέψουν και ότι η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μόνο μέσω αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ.

Σαφής ήταν εξάλλου και η προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προς τη χώρα. Όπως είπε, η επιστολή με τη δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που την απαρτίζουν, με την οποία θα δεσμεύονται στην πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.

Ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες Τρίτη με τον Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup.

“Έχουμε εκφράσει το αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί γραπτώς μέχρι την επόμενη Τρίτη”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι εταίροι θέλουν να δουν αν υπάρχει διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, η εκταμίευση δεν θα λάβει χώρα, προειδοποίησε.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι ο κ. Παπαδήμος θα μπορέσει να πετύχει τη διακομματική συναίνεση.

Τί λέει ο γερμανικός Τύπος για τις γραπτές εγγυήσεις

Στο ζήτημα των έγγραφων εγγυήσεων που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, αναφέρεται, όμως και ο γερμανικός Τύπος.

“Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων”, είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Stern, “Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά” γράφει το ειδησεογραφικό N-TV, “Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα” σημειώνει το N24.

Η Badische Zeitung εστιάζει στην άρνηση του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας: “Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει”.

“Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση”, επισημαίνει.

“Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί”, γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: “Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα