Μέτρα – ασπίδα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ενάντια στον κορονοϊό

Μέτρα – ασπίδα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ενάντια στον κορονοϊό
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ανακοινώσεις κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τι θα γίνει με την επιδότηση των μισθών.

Μέτρα ύψους δύο δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, ενός δισ. για τα νοικοκυριά καθώς και 1,8 δισ. από το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ ανακοινώνουν το μεσημέρι της Τετάρτης τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το πακέτο μέτρων των 2 δισ. θα μπορεί να επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενο μήνα παράτασης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και να συμπληρωθεί με άλλες παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ με δράσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, ως προς τις σημερινές ανακοινώσεις:¨

– To μέτρο που αναμένεται με μεγαλύτερη αγωνία είναι η κρατική επιδότηση έναντι του μισθού για τους εργαζόμενους, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν ή κλείνουν υποχρεωτικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Η επιδότηση αυτή αναμένεται θα έρθει να καλύψει μέρος των τακτικών αποδοχών τους και θα είναι της τάξης των 400 ευρώ, αλλά θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας καθώς και επιδότηση ενοικίου, ενώ θα καλύπτονται πλήρως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο αυτό αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

– Ο κ Σταϊκούρας είπε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε και οι τράπεζες να βοηθήσουν τα φυσικά πρόσωπα στην αντιμετώπιση των δανειακών του υποχρεώσεων

– Για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει στήριξη στη ρευστότητα αλλά και τις υποχρεώσεις ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο των απολύσεων. Συγκεκριμένα θα ανασταλούν οι πληρωμές φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Στα μέτρα για τις επιχειρήσεις προετοιμάζεται η επιδότηση ενοικίου για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν.

– Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%.

– Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

 Ο υπουργος Οικονομικών κατέστησε σαφές πως “καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να μπει στις ρυθμίσεις των μέτρων που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση αν προχωρήσει σε απολύσεις”. Εξήγησε πως “θα ρυθμίσουμε την περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν ήδη προβεί σε απολύσεις”.

Η καταβολή των ενισχύσεων

Για την καταβολή των ενισχύσεων θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες:

– Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

– Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξη

Μηδενική ανάπτυξη το 2020

Ο υπουργός Οικονομιών ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται για φέτος να είναι μηδενικός λόγω της μέτρων για τον κορονοϊό. Παράπλευρη απώλεια θα είναι και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για φέτος με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να μεταφέρονται από το 2021 και μετά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα