Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο - Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο - Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις
EUROKINISSI

Περιορισμός του δημοσίου φωτισμού και οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτηριακές υποδομές ανακοινώνονται αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο.

Σε ανακοινώσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο θα προχωρήσει η κυβέρνηση το πρωί της Τετάρτης, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύει η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Τα μέτρα θα παρουσιάσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τον περιορισμό του χριστουγεννιάτικου φωτισμού και του δημοσίου φωτισμού των δήμων. Ακόμη, θα δοθούν οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτηριακές υποδομές.

Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί η καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μαξίμου: Σενάρια περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έρχονται μετά την ευρεία σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου, ειδικά μετά τη σκλήρυνση στη στάση της Ρωσίας και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών.

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ διερευνήθηκαν και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των κινήσεων «άμυνας» του κυβερνητικού επιτελείου, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν, είναι ο περιορισμός της λειτουργίας (και συνεπώς της ενεργειακής κατανάλωσης) των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η ΕΕ συζητά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο

Καθώς η Gazprom περιόρισε περαιτέρω τις προμήθειες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε περιγράφοντας δύο πιθανά μέσα για την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου – ένα από τα οποία θα στόχευε μόνο τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και είδε η EURACTIV.

Το έγγραφο θα συζητηθεί σε σεμινάριο μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ-27 την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου) και θα συζητηθεί περαιτέρω από τους υπουργούς Ενέργειας της Ένωσης σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή.

Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Το πρώτο «θα περιλάμβανε ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία», ενώ το δεύτερο θα προέβλεπε τη δημιουργία διοικητικών ζωνών τιμολόγησης για τις πιο σοβαρά πληγείσες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα αποκαλούνταν «κόκκινες ζώνες».

Το έγγραφο αναφέρει ότι και τα δύο μέσα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η δημιουργία περιφερειακών ζωνών τιμολόγησης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί και «θα απαιτούσε σημαντικές κανονιστικές και τεχνικές πολύπλοκες προετοιμασίες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ακρίβεια, Κυβέρνηση, Φυσικό αέριο, Ηλεκτρική Ενέργεια
SHARE:

24Media Network